Diriliş
2025 9. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2025 15:01
Tolstoy bir roman içeriğinde insan neden inanır? İnsan kimdir? Kötülük nedir? Gibi felsefenin ontolojik sorularına yanıt aramış ve yaşamında da bu panteist, anarşist fikirleri benimsemiştir. İnsan neden başkasının özgürlüğünü elinden alır? Cezaevlerinde insanlar ne kadar suçlu? Ya da dışarıdakiler ne kadar temiz? Suç işlemede genetiğin etkisi var mı? Kişi doğuştan kötü olabilir mi? Ahlak nedir? Delilik nedir? Toplum nedir? Gibi etik soruları kitap içinde sürekli sorgulamış. İnsan tabiatı gereği hata yapabilir ancak bunu düzeltme yoluna gitmelidir. İnsan kendine yetenle yetinmeli, gereksiz zenginliğe girerek başkalarının mülkünü gaspetmemeli. İnsan haksızlıklarla mücadele etmelidir. İnsan doğuştan temizdir ancak sistem içersinde duyarsızlaşıyor. Kanunlar çoğu zaman zayıfları korumaz. Kurumsal dinin toplumsal ahlaka katkısı olamaz. Devlet memurluğu başta valiler, müdürler, polisler belki gerekli ama insan sevgisine duyarsızlar. Sistem yönetim içinde iyi insanı barındırmaz. En gerçek yasa doğa yasalarıdır. Ancak bu insanlar insani yasalara adeta tapmakta böylece rol devşirmektedirler. Birçok yöneticinin kalemini mührünü veya cübbesini elinden alsanız adeta çıplak kalır. Kendine bile hayrı olmayan bu insanlar aslında toplumun solucanlarıdır. Bunları gören ve düşünen NEHLÜDOV hayatımızın efendisi olduğumuz fikrine karşı çıkmakta. Bu hayatta bir görevimiz var. O bu görevi tamamladı. O yeni görevine başladı. Artık her şeyi eskisinden daha başka görecek. Yeni bir gün yeni bir görev ve yeni sorumluluk ve sorgulamalar… NEHLÜDOV aramızda birkaç iyi insandan biri.
Felsefe
DirilişLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202521,6bin okunma