Doğan Hoca'nın bu kitabında anlatmak istediği asıl mesele: neredeyse her şeyin kaynağı olan iletişim. İletişimin insan insana yaşayabilmek için ne kadar önemli olduğu gözler önüne seriyor. Çoğu yerde kendimizi de düşünüyoruz. Kimi zaman kendi hatalarımız kimi zaman da çevremizdeki insanların hatalarını anımsıyoruz. Kitap tamamen iletişim üzerine didaktik bilgiler veriyor. Bu da çoğunlukla araştırma kitabı veya makale okur gibi hissettiriyor. Bir hikaye okumayacağınızı söyleyebilirim. Ya da sohbet havasında giden bir eser de okumayacaksınız.
İletişim üzerine okuyanlar ve bu alana ilgi duyanlar için kesinlikle mükemmel bir eser. Bunun dışında ise sıkılmadan okuyabileceğiniz bilgi amaçlı yazılmış eserde iletişim, iletişim sorunları, iletişim elemanları gibi bir çok kavramı çok güzel anlatmış Doğan Cüceloğlu.
Kitapta toplumlar ve toplumumuz üzerine yazarak son noktayı koyan Doğan Cüceloğlu hem sorunumuz hem de çözümü üzerine bize yol gösteriyor. Biraz da eleştiriyor. Elbette bu toplum yapısının nedenine hak vererek, yani bize has bir şey değil de yine insana has bir özellik olduğunu da belirtmekten geri kalmıyor. Bu sorunları da insan insana iletişimde gözlemliyor.
Kısacası: insanlar arası ilişkiler ve iletişime önem veren kişiler için bu kitap size çok şey katacak.