Ataerkil Bir Toplumda Kadın olmak...
2025 4. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2025 23:09
Merhabalar, şimdiden okuyacaklara keyifli okumalar diliyorum. Sıfır Noktasındaki Kadın genel olarak okunması gereken gayet akıcı bir dille anlatılan “Gerçek bir kadının öyküsüdür” zaten ilgi çekici tarafı da budur. Firdevs hayatına aldığı veya hayatında olan erkekler tarafında sürekli şiddet veya tacize maruz kalan ve bu yaşadıklarına rağmen her şekilde hayatla mücadele içinde olan bir kadındır. Yaşadığı toplumda erkekleri yüceltip, kadınları bir nesne olarak gördükleri bir coğrafyada nasıl ayakları üstünde özgürce durulabileceğini ama bürokrasideki erkeklere itaat etmeyince daha doğrusu bir erkeğin baskısı altına girmeyi reddettiği için idama mahkum edilen bir kadındır sadece… Ve kitabın ortalarında Firdevs o masumane ve saf duygularıyla kendine azıcık bir ilgi gösteren bir erkeğe aşık oluyor ama yine üzülen, kalbi kırılan kişi oluyor ve buradan sonra hiçbir erkeğe karşı kalbini açmayı reddediyor… Aslında Firdevs çok akıllı, çalışkan bir kadındı fakat yaşadığı şeyler ve yaşadığı toplum onu buraya sürükledi ve özgür olabilmek için bir fahişe olmayı tercih etti çünkü diğer şekilde de “En az aldatılan kadının fahişe olduğunu kavramıştım artık. Evliliğin kadınların en zalim şekilde acı çekmesine dayalı bir sistem olduğunu anlamıştım.” (Syf.90) “Ait olmadı büyülü bir dünyada yürüyen bir kadın gibiydim. Bu kadının canının istediğini yapma, istemediğini yapmama özgürlüğü vardı. Ender rastlanan o kimseye bağlı olmama, her şeyden vazgeçme, çevredeki dünyayla bütün ilişkilerini kesme, tamamen bağımsız olma ve bağımsızlığının hakkını vererek yaşama; bir erkeğe, evliliğe, ya da aşka bağlanmadan özgür olma; tüm kural ve yaşaların sınırlandırmasından kopma hazzını yaşıyordu bu kadin. Önüne ilk çıkan erkek onu istemezse, ikincisi, üçüncüsü gelecektir. Tek bir adamı bekleme gereksinimi duymayacaktır. O dönmediği zaman üzülmeyecek, bir şey beklemeyecek, umutları suya düştüğünde acı çekmeyecektir. Hiçbir şey umut etmeyecektir artık, hiçbir şey arzulamayacaktır. Hiçbir şeyden korkmayacaktır, çünkü onu incitebilecek her şeyi zaten yaşamıştır.” (Syf.90) “Ben fahişe değilim. Ama çoçukluğumdan beri babam, amcam, kocam, hepsi bana bir fahişe olarak büyümeyi öğrettiler.” (Syf. 101) Ve firdevs idam ediliyor ataerkil toplumun kurban ettiği nice kadından biri oluyor sırf bir erkeğe itaat etmeyi reddedip kendini savunduğu için… Eskiden beri her medeniyette var olan bir tabudur bu; Bir kadın bir erkeğin kanatları altında olmadan kendinin hiç bir değeri yokmuş gibi, ama aslında her kadının bir erkekten bağımsız da varolabileceğini bilmesi gerekir. Toplumumuzda da bu hep böyle gelip geçmiştir. Biraz uzun oldu farkındayım ve buraya kadar okuyanlara teşekkür ediyorum. Aslında bir kadın olarak daha anlatacak çok şey var.
Roman-Edebiyat
Sıfır Noktasındaki KadınNevâl El-Seddavi · Metis Yayınları · 202526,3bin okunma