2025 64. kitabı
Okunma: 05 Temmuz 2025 23:12
Yaşar Kemal’in ustalığının, diliyle ve hayal gücüyle nasıl bir destan yazabildiğinin canlı bir örneği Filler Sultanı ile Topal Karınca sadece bir masal değil insanlık tarihine zulme ve direnişe dair derin bir alegoridir. Kitabı elime aldığım andan itibaren bırakamadım öyle akıcı, öyle içten ki sadece iki günde bir solukta okudum, bir an bile sıkılmadım. Kitapta filler, zalim bir yönetimi karıncalar ise ezilen ama birlik olunca güç kazanan halkı simgeliyor. Filler karıncaları kendi saraylarına köle gibi çalıştırmak onlara boyun eğdirmek istiyor. Ama içlerinden biri Topal Karınca ayağa kalkıyor. Cesaretiyle zekâsıyla ve umuduyla “birlik” kavramının ne kadar büyük bir güç olduğunu gösteriyor. Bu hikâye yalnızca fillerle karıncaların savaşı değil. Bu zulme boyun eğmeyenlerin adalet için ayağa kalkanların hikâyesi. Her bir sayfa sanki günümüz dünyasına yaşadığımız haksızlıklara adaletsizliklere bir ayna tutuyor. Dili büyülü gibi betimlemeler diyaloglar ve olayların akışı öyle ustaca ki kitap değil sanki bir sinema filmi izliyor gibi hissediyorsun. Yaşar Kemal hem halk masallarının ruhunu yaşatıyor hem de evrensel bir mesaj veriyor birlik olunca hiçbir güç seni ezemez. Topal Karınca’nın cesareti, her yaştan okura ilham verecek türden. Kimi zaman gözlerim doldu, kimi zaman öfkelendim, ama en çok da umutlandım. Çünkü bu kitap gösteriyor ki adaletsizlik ne kadar büyük olursa olsun tek bir yürekli ses bile dünyayı değiştirebilir. Filler Sultanı ile Topal Karınca, yalnızca çocuklara değil her yaştan insana hitap eden, derslerle dolu çarpıcı bir eser. Masal gibi başlayıp, hayat gibi gerçeğe dokunan bu kitap Yaşar Kemal’in edebi dehasının en özgün örneklerinden biri. Herkesin mutlaka okuması gereken unutmaması gereken bir eser. Ben okudum hayran kaldım dilerim herkes bu güçlü sesi duyar.
Alıntı
Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal KarıncaYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202515,6bin okunma
1.103 Gösterim