·288 syf.····Okunma: 30 Haziran 2025 21:59 Viyanalı yazar Robert Seethaler’in 2023 yılında yayımlanan İsimsiz Kafe romanı, 1966 yılında, İkinci Dünya Savaşı’ndan yirmi yıl sonra küllerinden yeniden doğmaya çalışan Viyana’da geçiyor. Roman, Robert Simon’un bir kafe kiralayarak kendi mekânını açmasını ve buraya yolu düşen insanların hayatlarına yüzeysel bir tanıklığını anlatıyor.
Roman, mekân olarak oldukça zengin bir anlatı zemini vaat ediyor: Kafe, birbirine değen hayatların, tesadüflerin ve içsel çatışmaların kesiştiği bir durak. Ne var ki, Seethaler bu potansiyeli tam anlamıyla değerlendiremiyor. Hikâye, karakterlerin ve olayların derinleşmesinden kaçınarak yüzeyde kalıyor. Bu durum da anlatının duygusal ve yapısal anlamda zayıf kalmasına yol açıyor benim açımdan.
Çeviri oldukça akıcı olmakla birlikte, yayınevine bir eleştirim olacak: @timasyayingrubu .Kâğıt krizinin, yayınevlerinin bir kitabı basmak için iki kere düşünmek zorunda kaldığı günlerin içinden geçildiği bu dönemde, kitapta kullanılan büyük puntolara gerek yoktu. Büyük puntolar metni yapay bir şekilde uzatıyor ve okuma deneyimini olumsuz etkiliyordu.