Merhaba arkadaşlar. İstanbul’da başlayan Sakarya’da devam eden ve yine İstanbul’da tamamlanan güzel bir hafta sonu eseri oldu. Hiçbir yerde verilmeyen bir bilgi ile başlayalım. Kitabın orijinal ismi Divine Encounters. Tek sorun bu değil. Kitabın Türkçe kapağında yazarın 8 numaralı kitabı olduğu, baskılarda 9 numaralı kitap olduğu, orijinal dilinde 5.5 yani ara kitap olduğu belirtiliyor. İşin içinden nasıl çıkarız derseniz, çıkamıyoruz. Onun yerine kitaba geçelim. Ben 9 numara olarak saydım, uğraşamayacağım. Zamanında Gardner kitaplarının çevirileriyle yeterince uğraştım burada sayılara takılı kalmak istemiyorum.
Kitap, bize nelerden bahsediyor. Bu konuya odaklanalım. İlahi Karşılaşmalar denilince aklınıza neler geliyorsa bunlar inceleniyor desek yeridir. Tabii ki yine Sümer metinleri başta olmak üzere dinsel kaynaklar da inceleniyor ve hangilerinin gerçek hangilerinin yalnızca efsane olabileceği tartışılıyor. Bunların ilki de yaratılış sahneleri olarak karşımıza çıkıyor. Gerek Sümer yazıtlarında gerek sanatçıların betimlemelerinde minyatür resimler olarak gördüğümüz bu kaynaklar bizlere şunu gösteriyor. Binlerce yıl önce de insanlar nasıl yaratıldıklarını resmediyorlardı. En kesin çıkarılacak sonuç bu olabilir diye düşünüyorum. Yaratılış, kilden olduğu düşünülen bir sahne olunca kitapta verilen şekiller de buna göre yorumlanmış. Karşılaşma anları bu şekilde betimlenmiş. Bunlar aslında ilgi çekici ve merak uyandırıcı ancak inanıp inanmamak konusunda hepimiz farklıyızdır diye düşünüyorum.
Yine mesela Sarmal Yılan sembolü verilmiş bizlere. Bu DNA sarmalına benzetilmiş -ki önceki eserde de vardı bu durum- ve genetik mühendisliğinin o dönem beklenenden de ileri seviye olduğu kaydedilmiş. Benim anlamadığım ve sorguladığım durum ise, binlerce yıl öncesinden taşlara kazınan bu bilgilerden sonra insanlık nasıl oldu da eline telefon bilgisayar verilip her şeyi unutturulan ve modern olduğunu zanneden bir varlık haline geldi. Çok garip değil mi? Duruma karşı da çıkamıyorum tam anlamıyla mantıklı da bulamıyorum. İnandığım bir durum var ki o da bu yazıtların, resimlerin ve anlatımların tamamen bomboş, saçmalıklar dizisi olmadığıdır.
Diğer yandan yazarın Tanrı özelinde onu da biçimlendirilecek bir varlık olarak düşünmesi katılmadığım noktalardan birisi oldu. Mantıklı düşününce bir Tanrı olgusunu kabul etmiş olan tüm din inananlarının ortak noktalarından birisi de maddesel olarak Tanrı’ya herhangi bir biçim veremeyecekleridir. Diğer yandan bunca çıkarım yapan yazarın Tanrı olgusunu da uzaylı bir biçim olarak kabul etmesi ve düşüncelerini buna göre yapılandırması oldu. Ancak Eski Ahit, tabii ki Sümer ve kaçınılmaz olarak Ortadoğu meselelerine ilgi duyanlar için çok ilginç bir kaynak olduğunu kabul etmek gerekiyor. Hatta bu kitaptaki pek çok konunun büyüleyici olduğunu, merak uyandırdığını ve insanın hayal gücüne muazzam katkılar yaptığını da söyleyebiliriz. Bir diğer mesele ise yazarın harmanlama yeteneğinin olağanüstü olduğudur. Bizim dile getiremeyeceğimiz pek çok şeyi düşünüyor ve dile getiriyor.
İncelemeler:
#53848068#84707744#85078600#134214338#134251568#275300311#276467805#276719458#277226321
Okumalar:
Kozmik Şifre - Dünya Tarihçesi 6
Kayıp Diyarlar - Dünya Tarihçesi 4
Tanrıların ve İnsanların Savaşları - Dünya Tarihçesi 3
Zaman Başlarken - Dünya Tarihçesi 5
Hepimize iyi okumalar dilerim..