Sokak sakinleri...
2025 4. kitabı
Evett sonuna hem üzüldüğüm hem de şaşırdığım bir kitap incelemesi ile sizinleyim. Necip Mahfuz duyduğum bir yazar değildi kitapları da yanımda bulunmuyordu( öyle sanıyordum en azından:⁠-⁠). Bugün kitaplarımı yerleştirirken böyle bir kitabımın olduğunu farkettim. Ve okumak için bir kenara ayırttım. Okurken hem zevk aldığım hem de üzüldüğüm bir kitap oldu. Kitabın genel konusuna geçersek; Kitap Mısır'da bulunan bir sokakta ve sokağın sakinlerinden bahsetmekte. Bu sokakta bulunmaktan mutlu olan kişiler de var mutsuz olup nefret eden kişiler de var. Kitap kahramanlarını detaylandırarak her bölümde bir kahramanın veya o kahramanın sokakta yaşadığı veya günlük işleyişini akılda kalıcı şekilde betimliyor. Mesela kamil amca ile ilgili olan bölümlere baktığınızda ki bir dipnot düşmek isterim bölümlerde kahramanların hayatları sokaktan veya sokağın sakinlerinden ayrı olarak anlatılmıyor tamtersine kamil amcayı anlatılırken berber Abbas da yanı başında bulunuyor. Kamil amcayı yazar anlatırken gözünüzde canlandırabiliyor ve nasıl biri olduğunu anlayabiliyorsunuz. Kitap ikinci dünya savaşı etkisinde olan ve gençlerinin İngiliz donanmasına katıldığı Mısır halkının bir tabakasının fakirlik ve yoksulluk içinde olduğunu bir diğer tabakasının zenginlik içinde yaşadığını gözler önüne seriyor. Ki bu fakir tabaka daha elektrik bile sokaklarına gelmemiş mumlar ile aydınlatılması sağlanıyor. Kendi içlerinde huzurlu bir şekilde yaşarken bazı olayların onları etkilemesini şöyle tasvir ediyor "bu yüzey durgundu yada çamurlu, ve sabah olan, akşam unutulurdu burada." Gerçekten de sabah olan olay burada unutuluyordu. Yas süreclerinin bu kadar kısa ve derin olması beni şaşırtmıştı. Bazı kahramanlarımız dan bahsetmek istiyorum. Beni etkiyen kişi Hamide idi kafamda şu soruyu getiriyordu. Aşk mı? Para mı? Ve hangisi mutluluk getirir? Benim kendi fikrimce Hamide mutluluğun ne olduğunu hiçbir zaman bilemicek. Hüseyin'in kendi içindeki yozlaşması, Abbas'ın saf aşkını ve aşkı için huzurlu olduğunu düşündüğü sokaktan onun için ayrılıp geldiğinde onu görememesini çok net bir şekilde hissedebiliyorsunuz. Zaitanın kirliliği, doktor buşinin yalancılığı ve ironik kısmı aslında doktor olmaması ve diğer karakterlerin hayatları eminim ki her birinde kendinize ait bir şey bulacaksınız. Mısırın insanlarını hiç bu kadar iyi tasvir edilmiş göremeyeceğinizi düşünüyorum. Bazen sokağa ait hissedeceksiniz kendinizi bazen de böyle bir sokakta bir saniye bile durmam diyeceksiniz. İyi okumalar dilerimm
Midak SokağıNecib Mahfuz · Sabah Yayınları · 19901,771 okunma