Kendi Saygı Duyabilmek
2025 131. kitabı
Sizlerle İletişim Yayınları psikoloji serisinden Kendine Aaygı eserini paylaşacağım. Doktor André ve Doktor Lelord saygıyı psikolojik bağlamda ele alırken saygı kavramının bireydeki karşılığını sorguluyor. İlk bölümde kendine saygı duymanın iki çeşit besin kaynağından söz ediliyor; sevilme ve güçlü olma duygusu. Peki bu iki duygudan neden mahrumuz? İşte kitabın önemli bir kısmını anlatan en değerli soru. Evvela kendimizle ilgili belirsiz bir imajımız varsa kendimizi tanımlarken ve tanıtırken zorlanırız. Kendini ifade edememek kendi saygıyı engelleyen ilk etmenlerden biri. Çocukken öğrendiklerimizin şimdide karşılık bulması ise ilişkilerimizdeki olumlu ve olumsuz tecrübeleri oluşturuyor. Birde yaşamda ilerlerken elimizde olmayan koşullar ya da kendi hatalarımız yüzünden başarısızlıklarımızın izi yakamızı bırakmayınca güçlü olma duygusu zedelenebiliyor. Başarı kendine saygı ile kısmende olsa doğru orantılı. Çünkü başarının getirdiği motivasyon "İyi bir hayat yaşıyorum" düşüncesine sebep olduğu için üzerinde çalışılması gereken bir etmen. Zaten eserin içerisinde yer alan anket ve testler her bölümü geçtikçe size fikir verecektir. Hele de vaka örnekleri kendi yaşamınıza ayna tutacak nitelikte. İkinci bölümde kendine saygıyla ilgili kuramlar yer alırken son bölümdeki kendine saygıyı onarmak ve bu duygu durumu sürdürmek adına pek çok misal ve tavsiye var. Öyle ki "Kendimi beğeniyorum, demek ki varım" cümlesi ise varoluşsal bir boyutta katıyor kendine saygı duymaya. Kendine güvenmek, kendinden emin olmak ve en mühimi kendinden hoşnut olmak ruhani temelin üç taşı. Çok yönlü bir eser olduğundan uzun uzadıya anlatmam mümkün değil lakin bu seriden okuyanlar için yeterli olacaktır. Fikir kitapları hakkında ne dediğimi bilirsiniz. Bu türde okumalar yaparken ilk etapta zorlanırsınız ama pes etmeden okumaya devam edersiniz çok şey kazanacağınız kesin.
Kendine SaygıChristophe Andre · İletişim Yayınları · 2024447 okunma