···Okunma: 18 Ağustos 2023 21:46 "İKİNCİ TEKİL ŞAHIS"
"Senin giderken bana yaptığın yanlışı, ben de ona yapmıştım. Evet, bencil davranmıştım. Unutmanın ne kadar zor olduğunu en çok bilen ben, ondan unutmasını beklemiştim. En nihayetinde yanılmıştım, tıpkı senin gibi."
Aşkın en yıkıcı hali nedir?
Karşılıksız olanı mı, yoksa bir zamanlar karşılıklı olup da bir daha asla geri gelmeyeni mi?
Aşk, insanın hayatında yaşadığı en derin, en yakıcı ve çoğu zaman en unutulmaz duygulardan biridir. Hepimiz hayatımızın aşkını bulma hayaliyle yaşarız. Ancak bu şansı elde edebilen çok az insan vardır. Kimimiz hiç rastlamayız ona, kimimizse kısacık bir süreliğine yaşayıp bir ömür unutamayız. İkinci Tekil Şahıs, tam da bu hissin, o unutulmaz aşkın hikâyesini anlatıyor. Bazı aşklar bir ömür sürmez belki ama bir ömrü sürdürebilir. Hayatının aşkını bir kez bulan ve onu kaybettikten sonra dahi yaşamaya devam eden bir adamın hikâyesi.
Roman boyunca karakterimizin adı hiçbir zaman verilmemiş. Ama bu eksiklik değil, tam aksine bir anlatım gücü. Çünkü yazar, bize isimlerden çok daha fazlasını sunuyor: Duyguların derinliği. Acının içte nasıl yankılandığını, aşkın yıllar sonra bile nasıl ilk günkü gibi hissedilebildiğini yalın ama etkileyici bir dille aktarıyor.
Erkek karakterimiz, gururla bittiğini bildiği büyük bir aşkın ardından bir türlü toparlanamıyor. Gittiği her yerde, tanıştığı her insanda onu arıyor. Yıllar geçse de, kalbinin bir yerinde hâlâ aynı kadına ait olduğunu inkâr edemiyor. Bu saplantı zamanla ruhunu kemiriyor. Ta ki bir gün, karşısına bambaşka biri çıkana kadar…
Yeni tanıştığı kadın, onu gerçekten seviyor. Ama adam geçmişinden kopamadığı için bu sevgiyi göremiyor. Kaçıyor, uzaklaşıyor. Ta ki bir gün fark ediyor: Yaşadıklarını şimdi bir başkasına da yaşatmış. Bu fark ediş, karakterin iç dünyasında önemli bir kırılma yaratıyor. Çünkü bir başkasına “sen” demenin sorumluluğunu, ağırlığını, iyileştirici gücünü ve yıpratıcılığını aynı anda hissediyor.
Romanın anlatımı alışılmadık bir biçimde, ikinci tekil şahısla kurulmuş. Sanki karakterin iç sesiyle birlikte okuyoruz sayfaları,
Sanki karakterin zihnine gizlice girip onunla birlikte yaşıyormuşuz hissi uyandırıyor. Bu da kitabın duygusal yoğunluğunu artırıyor ve etkisini daha kalıcı kılıyor.
Aşka, kaybedişe, pişmanlığa ve yeniden başlama cesaretine dair çarpıcı bir anlatı sunan kitap, bizi her satırıyla düşündürüyor. Özellikle finaliyle şaşırtmayı da başarıyor.
"İkinci Tekil Şahıs", aşkın ardından gelen sessizliği, içimizde büyüttüğümüz boşlukları ve yeniden başlama cesaretini anlatıyor. Her satırı, kaybedilmiş bir aşkın ardından kalan duygusal enkazı incelikle işlerken; aynı zamanda umutlu bir yeniden doğuşun da kapılarını aralıyor.
Aşka aşık olanlar, gerçek hayattan kopmadan duyguların derinliğine inmek isteyenler için bu kitap kesinlikle kaçırılmamalı. Her satırı bir iç yolculuk, her cümlesi kalbe dokunan bir fısıltı.
Eğer sıradan aşk romanlarının ötesinde, psikolojik derinliği olan, sorgulatan ve uzun süre zihninizde yer edecek bir hikâye arıyorsanız, bu eser tam size göre.
Kitapla Kalın.