ÇiptiIyan
#okudum bitti
Yazan: Yamaç Erdoğan
102 sayfa
Yamaç Erdoğan'ın kaleminden ütopya ve bilim-kurgu türünde bir uzun hikaye olarak tanımlayabiliriz kitabı. Öncelikle çok akıcı, sade, anlaşılır bir dille yazılıp, editörlüğü de iyi yapılmış bir kitap. Kendi kitabımda dahil olmak üzere, bir çok arkadaşımda gördüğüm editöryel hatalar kitapta yok. Onun dışında hikayeye gelecek olursak... Hikaye Vadigit isminde bir yapay zekanın ağzından ülkemiz ve dünyada gelişen toplumsal siyasi gelişmeleri ve bunun neticesinde Türkiye'de ve dünyadaki çöküşü anlatıyor. Akıcı bir dille toplumsal çöküşü anlatılırken sanki bir haber kanalında dünya ve Türkiye'nin siyasi ve toplumsal çöküşü üzerine bir belgese izliyormuşsunuz hissine kapıldım. Yani bir roman, öykü havadında değilde bir belgesel tadında yazılmış bir kitap. Kitapta günümüz Türkiye'sinde ki siyasi gruplara tarikatlara dünya üzerindeki bazı radikal gruplara da gönderme yaparak günümüz dünyası sanki paralel bir evrende başka bir dünyadaymışsınız gibi kurgulanmış. Bu arada türkiye yi ve dünyayı kurtarma işine soyunmuş bir grup vatanseverin Yamanist hareketi başlatması da bana kurtuluş savaşını anımsatmadı değil. Bu arada yazarın kendi ismini de kurtuluş liderinin ismi yapması çok manidar geldi bana. Neticede her yazar kendi hikayesinin kahramanı kendi satırlarının efendisidir. Bu arada çiptilyan konusuna gelecek olursak. Kitabın ismini ilk okuyunca son yıllarda gündemde olan çiplenme karşıtı bir roman olduğunu düşünmüştüm. Çitlenme ve reptilyan birleşimi kötü bir oluşum gibi algılamıştım çiptilyanı. Kitapta çiplenme konusuna güzelleme yapılması beni biraz şaşırtıp hayalkırıklığına uğratmadı değil çiplenme karşıtı bir insan olarak. Fakat neticede sürükleyici, fütürist bilim kurgu tarzında yazılmış güzel bir hikaye. Türü sevenleri oldukça tatmin edebilecek bir kitap olduğunu düşünüyorum. 10 üzerinden 10