Puan vermedi·156 syf.····Okunma: 12 Temmuz 2025 19:14 Orhan Pamuk’un erken dönem eserlerinden Beyaz Kale, 17. yüzyıl İstanbul’unda geçen, derinlikli bir kimlik ve benlik arayışının izini sürüyor. Venedikli bir esirle, onu satın alan Osmanlı hocasının birbirlerine dönüşme süreci üzerinden Doğu ile Batı’nın karşılaşmasını, birbirine benzeme ve yabancılaşma hallerini sorguluyor.
Kitapta, anlatım dili sade gibi görünse de sembollerle dolu katmanlı bir yapı var. Tarihi arka plan titizlikle örülürken, felsefi sorgulamalar ve “ben kimim” sorusu romanın her satırında hissediliyor. Olay odaklı bir kurgu yerine karakterlerin iç dünyalarına ve aralarındaki gerilime odaklanması, kitabın temposunu sakin tutarken okuru zihinsel bir yolculuğa çıkarıyor.
Beyaz Kale; kimlik, ötekilik, iktidar ve bilginin sınırlarına dair düşünen bir roman arayanlar için güçlü bir öneri olabilir. Pamuk’un ustalıkla işlediği atmosferi ve Doğu-Batı zihniyetini iç içe geçirerek yansıttığı anlatımı, eseri Türk edebiyatında özel bir yere yerleştiriyor.
Sizce insan kendine mi dönüşür, yoksa başkasına mı benzer?