Kırmızı Saçlı Kadın
2025 6. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2025 00:21
DİKKAT!! Spoiler içeriyor :( Orhan Pamuk’un Kırmızı Saçlı Kadın romanı ile ilgili içimde birikenleri, hissettiklerimi yazmasam olmazdı. Çünkü bu kitap, yalnızca bir roman değil; bir yüzleşme, bir soru, bir içsel yolculuk gibiydi benim için. Spoiler içermeden de yazamadım üzgünüm :( Hikâye ilk başta Cem’in gözünden anlatılıyor. Babasının terk ettiği genç, bir yaz kuyuculuk işi buluyor kendine. Belki de hayatında ilk defa bir “baba figürü” olan Mahmut Usta’yla karşılaşıyor. Bu yaz, onu hem çocukluktan çıkarıyor hem de geri dönülmez şekilde değiştiriyor. Bu değişimin tam ortasında ise “kırmızı saçlı bir kadın” var. Efsanevi, etkileyici, tehlikeli ve bir türlü unutulamayan bir kadın. Tabii roman sadece bir aşk hikâyesi değil. Satır aralarında hep şu sorular yankılanıyor: •Babasızlık nasıl bir boşluk yaratır? •Bir baba ne kadar eksilirse bir çocuk o kadar mı kaybolur? •Kader nedir? •İnsan kendi yazgısını seçebilir mi? Yoksa hep mitolojik bir anlatının parçası mıyız? Bu soruların cevaplarını ise kitabı bitirince cevaplıyorsunuz. Bir yandan da bazı soruları hâlâ sormaya devam ediyorsunuz. Romanın dili sade ama derin. Kuyuculukla ilgili bölümler özellikle çarpıcıydı. Kuyu; içe dönmenin, geçmişle yüzleşmenin sembolüydü. Belki de hepimizin içinde bir kuyu var ve biz bazen o kuyuya bakarken kendi karanlığımızı görüyoruz. Cem’in kuyunun başında yaşadığı o “kırılma” anı beni derinden etkiledi. Çünkü o an aslında bir suçun değil, bir yalnızlığın ve bir çaresizliğin patlamasıydı. Kitabın sonunda olayların ağız değiştirerek bu kez kadının gözünden anlatılması ise çok güçlüydü. Bir kadının yıllar boyunca sessizce taşıdığı gerçekler Cem’in kendi hikâyesine nasıl baktığını bile değiştirdi. Sonunda işte yine döndüm o temel soruya: Bu yaşananlar kader miydi, yoksa seçim miydi? Ben hâlâ kesin bir cevap veremiyorum. Ama galiba bu romanın en büyüleyici yanı da bu: Sana cevaplar sunmak yerine seni sorularla baş başa bırakması. Buraya yazmadığım o kadar detay var ki… Bu kadar yeterli bence. Gerisi sizde. İyi okumalar. Kitaplarla kalın :)
Kırmızı Saçlı KadınOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202462,1bin okunma