···Okunma: 04 Mart 2018 22:11 At kişnemelerinin ardındaki ışıltılı gözlerini gösteren Woland’ın bir şehre korkunç esintisini verebileceğini nereden bilebilirdik. Şeytanın kışkırtıcı teklifleri karşısında insanoğlunun düştüğü durumu özetleyen bir kitapla karşı karşıyayız. Ustanın ikinci bölümde (ilk bölümü anlatmıyorum bile) sahneye çıkması Margarita’nın gizemiyle sayfalarınızın bir fırtına esintisine maruz kalacağını garanti edebiliyoruz. Şunun şurasında 573 sayfalık bir Woland koşuşturması okumuyoruz. Pontius Pilatus (adını yazarken bile Google amcaya başvurmak zorunda kaldım) Kısaca Roma Valisi kitap içinde kitap olması bir sürpriz değil sanki. Bulgakov amcanın vardır bildiği deyip bu kısmı kısa tutmak istiyorum. Woland’a dönecek olursak; bu cani üç kağıtçı hain iblis herkesi bir güzel ayartıyor. Ayartmakla kalmayıp canlarına okuyor. Elbette tek başına değil bu mendebur. Koroyev düzenbazı ve Kedi Behennot’u da işin içinde. Bu lanet kedinin ukala tavırları sizi çileden çıkabilir. Sabırsız olanların bu kitabın yanından yöresinden geçmesini tavsiye etmiyorum.
Woland tam bir şeytan yani şeytanın kendisi. Azezello ve Koroyev Kedi Behennotla birlikte ölümsüzlüğün keyfini çıkarırken, şehrin içinde olan biteni size anlatmaya kalksam şuraya (abartmıyorum) 50 sayfa yazı yazmak bile yetmeyebilir. Kurguyu veya olan biteni anlamanın güçleştiği çoğu yerde kelimelerin içinde kaybolmak içten bile değil. Kitabın 10 senede yazıldığını düşünürsek Bulgakov’un bazı yerlerde olayları unutabilmiş olduğunu kanısına vardım. Bu da çok doğal bence. Belki bende yanılıyor olabilirim.
Olaylar iki ayrı zaman ve mekanda geçtiği için konuyu toparlamak bazen güçleşiyor. Meğersem son yüz sayfada anlayacaksınız bunu tabi. Meğersem vay vay deyip Usta amca şimdi sen bunları mı yazdın bize yazdığını okuyorsun diyebilirsiniz. Bunu ilk defa okuyan kesinlikle bir spoiler yemiş olmayacak. Ustanın varlığı ikinci bölümde başladığı için siz şeytan Woland’la meşgulken o bir anda gecenin sessiz bir anında size konuk olacaktır.
Kitap Berlioz ve Biezdomni karakterlerinin şeytanla karşılaşmasıyla başlayıp, Pilatus’unda devreye girmesiyle Usta ve Margarita’nın buluşmasna kadar son hızıyla devam ediyor. Eğer benim gibi bir Bulgakov hayranı iseniz bu kitabı okuyun. Ama ilk defa okuyacaksınız kesinlikle bu kitaptan başlamayın derim. Benden bu kadar kalın sağlıcakla :)