EFSEL
2025 45. kitabı
İlker Bozdağ’ın “Efsel”i, roman formuyla felsefi bir denemeyi iç içe geçiriyor; bu sayede okur, sayfa sayfa hem kendisiyle hem de çevresiyle yüzleşiyor. Feruz’un Diyarbakır gecelerinde yaptığı metafizik yürüyüşler, zihninizde kadim surların arasında yankılanırken; her betimleme sizi şahsî bir yolculuğa çıkarıyor. Bozdağ’ın ustaca yerleştirdiği görsel imgeler—kilitli kapılar, yıkıntılardan sızan ışıklar—karakterlerin iç hesaplaşmalarını somutlaştırıyor. Satırlar, duygu ve düşüncenin keskin virajlarına rağmen asla boğmuyor; aksine okuru sayfalar boyu canlı ve tetikte tutuyor. Roman boyunca aşk, yalnızca bir tutku değil, aynı zamanda insanın kendiyle imtihanı hâline geliyor. Feruz’un platonik tutkusunun arkasında, bilinçsizce kabul edilen sınırlamalar yatarken; Efsel’in duru bakışı, bu sınırlamaların ötesine geçme cesaretinin simgesi oluyor. Bozdağ, eseri ne tamamen karanlık ne tamamen umut dolu yapıyor; bu denge, okurun zihninde uzun süre çalkalanacak bir gerilim yaratıyor. “Efsel”, son satırına dek düşündüren, duygulandıran ve okurun kendi irade hikâyesini yeniden yazması için sahici bir davet bırakan bir roman.
Efselİlker Bozdağ · İkinci Adam Yayıları · 2025246 okunma