Şubat 2025
İkinci Adam Yayıları

2025 45. kitabı
İlker Bozdağ’ın “Efsel”i, roman formuyla felsefi bir denemeyi iç içe geçiriyor; bu sayede okur, sayfa sayfa hem kendisiyle hem de çevresiyle yüzleşiyor. Feruz’un Diyarbakır gecelerinde yaptığı metafizik yürüyüşler, zihninizde kadim surların arasında yankılanırken; her betimleme sizi şahsî bir yolculuğa çıkarıyor. Bozdağ’ın ustaca yerleştirdiği görsel imgeler—kilitli kapılar, yıkıntılardan sızan ışıklar—karakterlerin iç hesaplaşmalarını somutlaştırıyor. Satırlar, duygu ve düşüncenin keskin virajlarına rağmen asla boğmuyor; aksine okuru sayfalar boyu canlı ve tetikte tutuyor. Roman boyunca aşk, yalnızca bir tutku değil, aynı zamanda insanın kendiyle imtihanı hâline geliyor. Feruz’un platonik tutkusunun arkasında, bilinçsizce kabul edilen sınırlamalar yatarken; Efsel’in duru bakışı, bu sınırlamaların ötesine geçme cesaretinin simgesi oluyor. Bozdağ, eseri ne tamamen karanlık ne tamamen umut dolu yapıyor; bu denge, okurun zihninde uzun süre çalkalanacak bir gerilim yaratıyor. “Efsel”, son satırına dek düşündüren, duygulandıran ve okurun kendi irade hikâyesini yeniden yazması için sahici bir davet bırakan bir roman.
2025 4. kitabı
İnsan, hayatı boyunca sayısız seçim yapar. Bu seçimler, küçük ve önemsiz gibi görünenlerden, hayat değiştiren büyük kararlara kadar uzanır. Her seçim, insanın özünü şekillendiren bir adımdır. İyi ya
2025 20. kitabı
Bugün kalbin kıyısında bekleyen, sözcüklerin ardına saklanmış bir hikâyeyle geldim; Efsel. Bu kitap, sadece bir anlatı değil; hayata dair unuttuğumuz bazı duyguların, zamanla körelen bazı bakışların ve içimizde filizlenmeyi bekleyen bazı cümlelerin yeniden dirilişidir. İlker Bey anlatımındaki incelikle bizi sıradanın içindeki derinliğe çağırıyor. Diyarbakır’da geçen bu hikaye insanın kendiyle karşılaştığı bir kavşak gibi. Sessizlikten doğan sorular, cümlelerin arasına sinmiş bir kırılganlık ve sanki her satırda biraz daha yakınlaşan bir yüzleşme var. Sevmenin, beklemenin, susmanın ve bazen gitmenin ağırlığını satır aralarında hissettiriyor. Efsel, bir yönüyle modern bir iç dünya romanı; diğer yönüyle, kendi içinden çıkıp da bir başkasına dokunmaya çalışan bir mektup gibi. Belki de bazen ihtiyacımız olan tek şey, birinin bizimle aynı sessizlikte yürüdüğünü bilmektir. Yazarımız bunu çok sevdiği bir şair aracılığıyla yapmış. İçinde yer alan görsellerin de oldukça başarılı olduğunu söylemem gerek. Ayrıca final kısmı beni gerçekten şaşırttı ve ürpertti böyle bir son beklemiyordum. Yazarımızın kalem yolculuğu uzun olsun. Okuyalım okutalım efendim.
2025 1. kitabı
İsmi bende çok merak uyandırdı arkadaşlarım da devamlı bahsediyordu sonunda alıp okudum çok etkilendim baya sürükleyici ve etkileyici herkesin mutlaka okuması gereken güzel bir kitap
2025 37. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2025 20:03
Merhaba arkadaşlar! Bugün size #efsel adlı eserin incelemesi ile geldim. “Efsel”, Feruz isimli anlatıcının Diyarbakır’da geçen içsel ve duygusal yolculuğunu anlatan, edebi ve şiirsel bir dille
2025 104. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2025 17:16
Merhaba değerli kitapseverler! Bugün sizlere İlker Bozdağ'ın kaleminden çıkan "Efsel" adlı kitabı tanıtmak istiyorum. Kitap bizi İstanbul'dan Diyarbakır'a uzanan bir yolculuğa çıkarıyor. Kahramanımız Feruz, İstanbul'da üniversite öğrencisidir. Derslerinin bir kısmını veremediği için yaz bütünleme sınavlarını beklerken aniden memleketi Diyarbakır'a gitmeye karar veriyor. Feruz, Diyarbakır sokaklarında gezerken önce Cahit Sıtkı Tarancı ile bir sohbet ediyor; bu sayede biz de adeta Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel dokusunu gezmiş gibi hissediyoruz. Ardından, birbirini hiç tanımayan Feruz ve Efsel'in mektuplarla başlayan, yüz yüze buluşmalarla devam eden saf ve temiz bir aşk hikâyesine tanık oluyoruz. Kitapta edebiyat, aşk, gibi temalar öne çıkıyor. Cahit Sıtkı Tarancı ile kurulan diyaloglar beni çok etkilerken, Feruz ve Efsel'in yalın ama derin duygularla örülü ilişkisi de ayrı bir ilgimi çekti. İncecik bir kitap olsa da kitabın her sayfasında ayrı bir tat buldum, her satırından etkilendim. Yazarın kalemine sağlık, okuyucusu bol olsun.
2025 47. kitabı
Selamlar Bugün sizlere ince ama çok anlamlı bir kitap ile geldim. Diyarbakır güzelliklerini hikayesinde barındırmış yazar resmen. Ayrıca "Suzan Suzi" türküsünün hikayesini öğrenmek bu güzel kitaba nasipmiş çok sevindim, çokta hüzünlendim. Efsel, zümrüt yeşili gözleriyle Feruz'un aklını başından almış bir genç henüz 17 yaşında ama olgun bir karaktere sahip. Feruz ise 25 yaşında karakteri oturmuş üniversite son sıbıf öğrencisi, psikoloji bölümü okuyor ve şiirler yazıyor. İki güzel insanın aşkı, yaşadıkları anlatılıyor. Feruz'un, gördüğü kabuslar ve Cahit Sıktı'dan bahsedilen kısımlar harikaydı. Çok hissederek okuduğum bir kitap oldu. Sonunu bu şekilde beklemiyordum. Bahsedip spoi vermek istemiyorum ama çok aşırı etkilendim sonundan Okumaya değer... 1 saatimi aldı sadece ama çok güzeldi. "Seni hiç görmeden ölseydim, dünyada yaşamak buna değer miydi? " Hevsel'in gözleri de Böyle yeşil miydi? Bakıp dururken Dicle'ye. Düşüncemin içindesin Ruhumda, en derinde Başka kimse sevmesin, Saklan, gizlen kalbimde.
2025 13. kitabı
Kitap İncelemesi: Efsel – İlker Bozdağ Kitabın giriş bölümü, yazarın dili kullanma becerisine dair ilk güçlü sinyalleri okuyucuya veriyor. Güneş, kibrit, köprü gibi imgelerle yapılan betimlemeler
2025 22. kitabı
#efsel @ilker_bozdag_ @ikinciadamyayinevi 84 sayfalık kısa öz bir anlatım ile #efsel sizi derin duygulara , içsel yolculuğa çıkartacak kadar etkili bir kurguya sahip . Hayatın içinde yaşamaya başlarken herşey aslında bizden önce kurgulanmış ve biz ona göre hareket ederek yaşayıp gidiyoruz. Sevgi , aşk sözcüklerinin anlamını #efsel ile derinlemesine öğrenmiş oluyoruz. Kurgusal ilerleyen bu eserde Cahit Sıtkı 'nın ruhunu hissetmek çok güzeldi ki okuyunca daha da iyi anlayacaksınız. Anneannesi doğduğunda gözlerinin açık yeşil olmasından etkilendiği için Hevsel bahçelerinden kopmuş bir yeşili andıran güzel gözleri üzerine Hevsel bahçelerinin başka adı olan Efsel koymuş. Efsel ile bizde hayattaki amacımızı , anlam katan değerleri ve kıymetli olan sevgi ve aşkın işleyişini adım adım satırlardan öğreniyoruz. Feruz 'da şimdiye kadar içinde barındırdığı duygularını bir volkan gibi parlamasını , anlam kazanmış ruhunu ve Efsel 'in etkisine şahit oluyoruz. Bir de aralara serpiştirilmiş şiir dizeleri var ki okurken ruhunuz dinlenmiş hissedeceksiniz . Bu naif eseri okumanızı tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim .
Roman
Puan vermedi
#efsel kitabı yazardan okuduğum ikinci kitap olacak benim için Kalemini çok beğenmiştim bu kitabını da beğeneceğime eminim #alıntı " İrade bende gibi gözükse de hayat; dekoruyla, oyuncularıyla önceden yazılmıştı sanki."