Mai ve Siyah
Merhaba, merak ettiğim bir eseri okuma grubumuz ile bu ay okuma fırsatı buldum. #birlikteokuyoruz Halit Ziya Uşaklıgil'den Mai ve Siyah.. "Acaba nasipsiz hayatında o bahtiyar saat çalacak mı?" Ahmet Cemil'in iç dünyasını, kimlik arayışını ve sorumluluklarını çok iyi yansıtıyor. Babasının vefatından sonra annesi ve kız kardeşine bakabilmek için genç yaşta hayatın gerçekleri ile karşı karşıya kalıyor. Hayatım ona karşı hazırladığı zorlukları, çaresizliği, umutsuzluğu, geçim sıkıntısını akıcı, sürükleyici bir anlatım ile bizlere sunuluyor. " Ah, o vakit ve ondan sonra babası ölünceye kadar nasıl mesuttular, lâkin daha sonra? " Baş karakterimiz Ahmet Cemil, okurken bazı kısımlarda üzüp ve sinirlendiren biri oldu. Özellikle karakterin her şeyi içinde yaşaması, hayalleri için adım atmaması hem sinirlendirdi hem de sanki kendimi okuyormuşum gibi hissettirdi. Bazı bölümlerinde bence şiirsel bir anlatım vardı. Okurken her bir satırı, kelimelerin arasında süzülüp o anları birebir yaşıyorsunuz. Ve hatta kitabın bazı sayfalarında duygulandığımı belirtmek isterim. Beni en çok derinden etkileyen bir karakter oldu. İkbal (Ahmet Cemil'in kardeşi), yaşamış olduğu evlilik hayatı ve yaşadıkları beni en çok etkileyen ve ağlatan bir karakterdi. "Ah! Biçare hırpalanmış, ezilmiş hayat! Mai bir gece ile siyah bir gece arasında geçen şu nasipsiz, talihsiz ömür!" Mai ve Siyah Halid Ziya Uşaklıgil