Büyükannem Size Özürlerini İletmemi İstedi
2025 230. kitabı
Okunma: 14 Temmuz 2025 01:30
Merhabalar, ben Zeynep Aslan bugün size Büyükannem Size Özürlerini İletmemi İstedi adlı hayatımda duyduğum en uzun isme sahip olan ama belki de hayatımda okuduğum en etkileyici ve en ters köşe romanlardan biri olan Fredrik Backman 'ın yazdığı bu mükemmel romanı tanıtacağım. Şunu söylemeliyim, bu inceleme kesinlikle yeterli değil, kitaptaki hiçbir şeyi buraya sığdıramam o kadar dolu dolu ve şaşırtıcı ve güzel bir kitaptı. Kitabın ana karakteri Elsa, büyükannesine deli gibi bağlı, sekiz yaşına girmek üzere olan, zeki ve yazım-imla takıntılı bir çocuk. Farklı olduğu için sık sık zorbalığa uğruyor ama büyükannesi her zaman onun yanında, haksızlığa asla tahammülü yok. Bir cerrah olan büyükannesi, zor zamanlarda insanlara yardım ederken gündelik hayatta deli dolu ve çatlak olarak görülüyor. Elsa’nın annesi ve babası boşanmış. Annesi George’la evlenmiş, bir bebek bekliyorlar. Elsa da bu bebeğe “Yarımcık” diyor çünkü sadece anneleri ortak. Annesi çok yoğun bir hastane yöneticisi olduğu için Elsa, neredeyse hep büyükannesiyle yaşamış. Uyuyamadığında büyükannesi onu “Uyur Uyanıklar Diyarı”na götürüyor. Micama, Mibatalos gibi yedi krallığın olduğu bu dünyada masal gibi hikâyeler anlatıyor ama sonra bir bakıyorsun, her biri aslında geçmişte yaşanmış olaylardan parçalar! Peki, hikaye nasıl başlıyor? Büyükanne kanser hastası oluyor ve ölüyor. Ama Elsa'nın kendisinin yokluğunda, yalnızlık çekmemesi ve etrafını iyi tanıması için ona bulmacalar şeklinde mektuplar bırakıyor. Büyükannem size özürlerini iletmemi istedi şeklinde sırayla tüm mektupları bulup sahiplerine veriyor. Bunları Elsa'nın çözüp, insanları (hepsi hikaylerde ilaham alınan karakterler) tanıyıp götürmesi gerekiyor ve çok acı, çok ince noktalara değiniyor bu mektuplar. Ayrıca Elsa bu mektupları götürürken yaşadığı maceraları anlatıyor ama sonu hiç beklenmedik ve çok ters köşe bir şekilde bitiyor. Öyleki son 150 sayfayı soluksuz okudum.
Roman
Büyükannem Size Özürlerini İletmemi İstediFredrik Backman · Kairos Kitap · 2025194 okunma