2025 16. kitabı
Okunma: 16 Temmuz 2025 00:51
SARI YÜZ | R.F. KUANG 2025’in ilk yarısına inanılmaz hızlı bir şekilde girdi birden herkes okudu final haftası geldi gitti derken ben yeni bitirebildim. Öncelikle arka kapakta yazan “Bu inanılmaz bir hikaye ama onun hikayesi değil”, cümlesine inanmadığımı hatta tam tersini düşündüğümü söyleyerek başlamak istiyorum. Çünkü bu hikaye tam olarak Juniper Song’un hikayesi. Athena’nın taslaklarını çalıp kendisiymiş gibi yayınlatmak için kendi şeytanını seçen ondan başkası değildi çünkü. Üniversite yıllarından süregelen inanılmaz derecede yüzeysel arkadaşlığımız var ve Athena durmadan yükselmeye devam ederken June son çare SAT’e hazırlanan öğrencileri çalıştırmaya kadar “düşmüş”, ailesiyle “gerçek bir iş” bulma konusunda çatışan, basılan ilk romanı hiç tutulmamış ve oturup reklam panolarında Athena’yı izlemek zorunda kalan biri. Athena’nın ani ölümünde yanında bulundu,ölümünü sömürüye çevirdi ve sonrasında da bir hayaletle dolanmaya mahkum etti kendini Juniper. Ait olmadığını bildiği sahne ışıklarını üstüne yakıştırmak için her şeyi yaptı ama gerçekten Athena’nın taslaklarını çaldığını kimse anlamayacak mıydı? Önce kanıtlar sonra da gizemli Twitter hesapları Juniper’in sinirini bozdu, buraya gelmek için ve hatta geldiğini kanıtlamak için yakmış olduğu canları görmezden geldi. En kötüsü de geldiği yeri o kadar unuttu ki büyü hiç bozulmayacak sandı. Hatta bana kalırsa romanın son sayfalarında gerçekliğini tamamen yitirmiş, içinde bulunduğu durumu oyun zannetmeye başlamış ve her anı lehine çevirebileceğini zanneddn bir zavallı haline gelmişti. Bana kalırsa Juniper kendi yarattığı durumun mağduru olduğuna inandı ve buna göre yaşadı. Oysa kimse onu ölü bir kızın hikaye taslaklarını çalmasının parlamanın tek yolu olduğunu söylememişti. İlgi hepimizin sevdiği bir duygudur hele de hak ettiğimiz kadarını görmediğimize inanıyorsak bu bizi hırçınlaştırır. Ama kabul edelim Juniper Song bir emek hırsızı. Athena’yla bağ kurmanın tek yolu arkasından anılanlar ve anıldığı kadarıyla o kadar da harika biri değil, sadece Asyalı oluşuyla sükse yaratan ve bunu kullanan hatta daha kötüsü insanların anlattıklarını sevgilisiyle yaşadığı kavgalarda sevgilisinin sözlerini romanlarında kullanan bir başka “emek hırsızı” olarak lanse ediliyor. Bence bu alt yapı Juniper’la daha kolay bağ kurmamızı sağlamak için yazılmış. Bana çok fazla geçmedi, Juniper’i aklamak için yeterli gelmedi. 300 sayfa hızlı akıcı ve olayların duraksamadığı bir anlatıyla okunuyor. Parmak basılmak istenen ırkçılık konusu bence biraz kör göze parmak şeklinde çok deşelenmiş. Bizim ülkemizde çok göze batacağını düşünmesem de eminim diğer ülkelerde böyle karşılanmamıştır. Sonuç olarak ışıkların hep onun üstünde olmasından, hep aynı yerlerdeydik aynı dersleri aldık ama neden o daha kolay tutunabildi sorularıyla yüzeysel arkadaşlığa tutunan Juniper’ın bu arkadaşı kaybetmesiyle tam olarak nasıl birine dönüştüğünü ve belki de sonunun Athena’nın yerinde olmayı hayal eden biri tarafından getirilebileceğini okuyoruz. Son olarak kitapta geçen “emin değilim hoşuma gitmedi ama tecavüz de sayılmaz” konulu diyaloğun her kadının kalbinin ritminde hızlanmaya yol açmadığı bir dünya diliyorum/dilemekten vazgeçmehec Okumaya ve bağ kurmaya çalışmaya kesinlikle şans verilmesi gerekse de sansasyon yaratmış olsa da 21.yüzyılın en iyi kitaplarından olduğunu da düşünmüyorum. E bu da benim şahsi fikrim zaten!
Sarı YüzR. F. Kuang · İthaki Yayınları · 202513,3bin okunma