2025 231. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2025 00:00
"BEDENİN SİMYASI" “Birçok gıda bize temel yaşam elementlerini verip yaşamı idame etmemizi, doymamızı ve enerji elde etmemizi sağlarken, bazı gıdalar çok daha özel moleküller içeriyor ve bizim ‘iyileşmemizi’ sağlıyorlar, işte bunlar ilaç besinler.” Bedenimizi ne kadar tanıyoruz? O, yalnızca bize hizmet eden bir “araç” mı, yoksa doğanın en mucizevi laboratuvarı mı? İnsan bedeni bir laboratuvar değil, bir mucizeler atölyesi… Bozulanı tamir eden, toksini dönüştüren, kendi kendini yenileyen bir sistemin tam ortasında yaşıyoruz ama çoğu zaman bunun farkında bile olmadan. Eser, bu olağanüstü yapıyı yeniden fark etmemizi sağlıyor ve bizi bedenimizin sırlarına, doğanın şifalı potansiyeline doğru derin bir yolculuğa çıkarıyor. Kitapta insan bedeni, bir simyacı olarak ele alınıyor. Yani sadece işleyen değil; bozulduğunda kendini onaran, toksik olanı dönüştüren, eksik olanı dengeleyen bir “akıllı sistem”. Biyolojik olarak düşündüğümüzde bedenin sürekli bir yenilenme döngüsünde olduğunu zaten biliyoruz. Ancak bu döngüyü bilinçli adımlarla desteklediğimizde, adeta ruhumuzu yeni bir bedende ağırlayabilecek kadar yenilenebileceğimizi öğrenmek, hayranlık verici. Dr. Güveloğlu’nun en dikkat çekici anlatımlarından biri ise epigenetik konusu. Genetik yapımızın mutlak bir kader olmadığını, bazı genleri “kilitleyip”, bazılarını “açabileceğimizi” anlatıyor. Yani hayat tarzımız, düşünce kalıplarımız ve çevresel koşullarımızla DNA’mıza şekil verebileceğimizi savunuyor. Bu bakış açısı, insanı pasif bir biyolojik varlık olmaktan çıkarıp, kendi sağlığının ve potansiyelinin mimarı haline getiriyor. Hepimizin DNA’sında, bilimsel adıyla “junk DNA” olarak adlandırılan ve işlevi tam olarak bilinmeyen %96’lık bir bölüm var. Dr. Elif Güveloğlu bu alanın “çöp” değil, insanın erişmediği ama zamanla aktive olabilecek yedek potansiyeli olduğunu savunuyor. Bu bölümlerin, gelecekteki sağlık çözümlerinin, belki de insan evriminin anahtarı olabileceğini ifade ediyor. Bilimle spiritüelliği aynı potada eriten bu bakış açısı, kitabın en çarpıcı yanlarından biri. Yazar, genetik mirasımızın sabit bir kader olmadığını vurgularken, epigenetik kavramını temel taşlardan biri olarak sunuyor. Yani sadece “neyle doğduğumuz” değil, “nasıl yaşadığımız” da genetik kaderimizi etkiliyor. Düşünce yapımız, çevresel etkenler, alışkanlıklarımız – hepsi genlerimizin davranışını etkileyebiliyor. Bu yaklaşım okuyucuda hem bir farkındalık hem de “kontrolün bizde olduğu” hissini uyandırıyor. Kitap yalnızca bedenin biyolojik işleyişine değil; bitkilerin, balın, propolisin, doğal moleküllerin sağaltıcı gücüne de yer veriyor. Fitoterapi, Apiterapi, Patoloji ve Kozmetoloji uzmanlığıyla yazılmış bu eser; doğanın iyileştirici potansiyeliyle insan bedeninin içgüdüsel zekâsı arasında kurulan müthiş bir köprüyü gözler önüne seriyor. Her bölümde doğayla kurduğumuz ilişkinin sağlığımıza nasıl yansıdığını görürken, aynı zamanda moleküler düzeyde bir farkındalık da kazanıyoruz. Yani yalnızca sağlıklı yaşamak için değil, bilinçli yaşamak için de rehber niteliğinde bir eser. “Doğal beslenme”, “doğru nefes alma”, “yaşam tarzı seçimleri” gibi konular, sadece teorik düzeyde değil, pratik ipuçlarıyla birlikte sunuluyor. Kitapta bedenin kendini onaran doğası kadar, bizim bu doğaya nasıl katkı sunabileceğimiz de açıklıkla aktarılıyor. Bedenimiz sadece et ve kemikten oluşan bir yapı değil; derin bir zekânın, olağanüstü bir mekanizmanın ve müthiş bir potansiyelin yansıması. Kitap, bunu tekrar hatırlatmakla kalmıyor; aynı zamanda bize bu bedeni nasıl anlayacağımızı, nasıl onaracağımızı ve nasıl şifalandıracağımızı da öğretiyor. “Beden aklı” ile “tabiat aklı” arasında kurduğu metaforik ilişkiyle, doğa ile olan bağımızı da yeniden sorgulamamıza yol açıyor. Bedenin kendini onarma gücüne inanan ya da inanmak isteyenler, doğal şifa yollarına ilgi duyanlar, epigenetik ve genetik farkındalık konularına meraklılar, modern tıp ile holistik yaklaşımı sentezlemek isteyenler, “İyileşme” kavramına derinlikli bir gözle bakmak isteyen her okur bu kitabı mutlaka okumalı. “Beden hasta olmamaya, yaşlanmamaya programlıdır” diyor Dr. Elif Güveloğlu. Belki de bu söz bile başlı başına bu kitabı okuma sebebimiz olabilir. Çünkü her sayfası bedeninize olan güveni tazeliyor, size hatırlatıyor: İçinizdeki simyacı hâlâ çalışıyor. Yeni bir beden, yeni bir zihin, yeni bir hayat... Hepsi mümkün. Kitapla Kalın.
Bedenin SimyasıElif Güveloğlu · Doğan Kitap · 20249 okunma