···Okunma: 18 Temmuz 2025 10:22 Kitapta İlk 200 sayfa akıcıydı. Buraya kadar olan kısımda eşi Martha ile diyalogları kitap sohbetleri ve birlikte yaptıkları yürüyüşlerini okudum. Yazarken tıkandığında yürümenin zihnini açtığını belirtmiş. Karı-koca tam bir kitap aşığı olan çiftimizin okuduğu kitapların çoğu adını ilk defa duyduğum kitaplardı. Bir bölümde sadece denemeleri vardı. O kısım biraz ağırlaştırsa da en azından kitaplarında kullandığı üsluba aşinalaştım. O bölümden sonra eşiyle kendisinin çocukluğundan, savaştan, Niteliksiz Adam da yer alan karakterleri yazarken gerçek hayatta kimlerden esinlendiğinden bahsetmiş. Son 50 sayfada ise kitabı tamamlayamayacağının sinyallerini vermiş. Ölümden bahsederek roman yazarken felsefeyi dahil etmenin ne kadar yorucu olduğuna değinmiş. “Bir kitap yazmak dünyayı yönetmekten daha zor” demiş bir kısımda.
Kitap dolu dolu bir eser ünlü yazarlardan alıntılar, yazarın tüm konular üzerine düşünceleri, notları, denemeleri bulunuyor.
Felsefe, günlük okumayı seviyorsanız şans verin. #arkakapak yazısını bırakacağım...
İleride tekrar okumayı düşündüğüm kitaplar arasında yerini aldı.
#arkakapak
Joyce, Proust ve Kafka ile birlikte modern edebiyatın en büyük isimlerinden biri olan Robert Musil'in efsanevi Günlükleri Nihayet Türkçe'de!
Musil'in tamamlayamadığı başyapıtı Niteliksiz Adam üzerinde çalıştığı 1929-1941 yıllarını kapsayan Günlükler, bir yandan romanın ilerleyişine bir yandan da yazarın değişmeye başlayan modern dünyayla, yükselişe geçen faşizmle ve en çok da kendisiyle hesaplaşmasına tanıklık ediyor.
Musil'in Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nu simgeleyen "İmpkralya" adlı hayali ülke aracılığıyla Birinci Dünya Savaşı öncesi ve sonrasının kültürel uyuşmazlıklarını, çatışmalarını, güvensizliklerini dile getirdiği Niteliksiz Adam'ın yanı sıra mutlaka okuması gereken eşsiz bir belge.