Günlükler

2018
Everest Yayınları

2021 4. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2021 23:59
Robert Musil aslında makine mühendisidir fakat o kendini edebiyata adamıştır. “Sanat sanat için değil, sanat hayat içindir” anlayışını savunmuştur. Toplumsal sorunlara duyarlı olmasından mütevellit barış yanlısı bir insandır. Siyasetle yakından ilgili olduğu için dünya liderlerinini incelerken Türklerden ve Atatürk’ten sempatiyle bahsetmiş. İlk 200 sayfa aktı geçti. Buraya kadar olan kısımda eşi Martha ile diyalogları kitap sohbetleri ve birlikte yaptıkları yürüyüşlerini tebessümle okudum. Yazarken tıkandığında yürümenin zihnini açtığını belirtmiş. (Bu bana da iyi gelir hep.) Karı-koca tam bir kitap aşığı olan çiftimizin okuduğu kitapların hepsini not ettim. Hassas birisi Musil. Sinirlendiğinde nükseden mide rahatsızlığından, diş hekimi koltuğu korkusundan ve bedensel halsizliklerine hatırı sayılır yer vermiş. 200’den 300’e kadar olan yerlerde sadece denemeleri vardı. O kısım tempoyu biraz düşürse de en azından kitaplarında kullandığı üsluba ışık oldu. 300’den sonra eşiyle kendisinin çocukluğundan Niteliksiz Adam da yer alan karakterleri yazarken gerçek hayatta kimlerden esinlendiğinden bahsetmiş. Yani önden Agatha ile tanıştık. Son 50 sayfada ise kitabı tamamlayamayacağının sinyallerini vermiş. O kısımlar duygusaldı. Ölümden bahsederek roman yazarken felsefeyi dahil etmenin ne kadar yorucu olduğuna değinmiş. “Bir kitap yazmak dünyayı yönetmekten daha zor” demiş bir kısımda. Kendisini eleştiren insanlara hayranım. Musil de bunu sık sık yapıp kendini yazdıklarını oldukça acımasız eleştirerek adeta okurlarına nasihatte bulunuyor. Kitap seçimi görecelidir. Herkese hitap etmeyebilir. Fakat felsefe, düşünce okuma seviyorsanız ayırt etmeksizin okurum diyorsanız özellikle kendinizi yazmaya adamış yazar adayıysanız muhakkak okunması gerek bir yazar diye notumu düşmek
GünlüklerRobert Musil · Everest Yayınları · 201840 okunma
2025 58. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2025 10:22
Kitapta İlk 200 sayfa akıcıydı. Buraya kadar olan kısımda eşi Martha ile diyalogları kitap sohbetleri ve birlikte yaptıkları yürüyüşlerini  okudum. Yazarken tıkandığında yürümenin zihnini açtığını belirtmiş. Karı-koca tam bir kitap aşığı olan çiftimizin okuduğu kitapların çoğu adını ilk defa duyduğum kitaplardı. Bir bölümde  sadece denemeleri vardı. O kısım biraz ağırlaştırsa da en azından kitaplarında kullandığı üsluba aşinalaştım. O bölümden sonra eşiyle kendisinin çocukluğundan, savaştan, Niteliksiz Adam da yer alan karakterleri yazarken gerçek hayatta kimlerden esinlendiğinden bahsetmiş. Son 50 sayfada ise kitabı tamamlayamayacağının sinyallerini vermiş. Ölümden bahsederek roman yazarken felsefeyi dahil etmenin ne kadar yorucu olduğuna değinmiş. “Bir kitap yazmak dünyayı yönetmekten daha zor” demiş bir kısımda. Kitap dolu dolu bir eser ünlü yazarlardan alıntılar, yazarın tüm konular üzerine düşünceleri, notları, denemeleri bulunuyor.  Felsefe, günlük okumayı seviyorsanız şans verin. #arkakapak yazısını bırakacağım...  İleride tekrar okumayı düşündüğüm kitaplar arasında yerini aldı.  #arkakapak Joyce, Proust ve Kafka ile birlikte modern edebiyatın en büyük isimlerinden biri olan Robert Musil'in efsanevi Günlükleri Nihayet Türkçe'de!  Musil'in tamamlayamadığı başyapıtı Niteliksiz Adam üzerinde çalıştığı 1929-1941 yıllarını kapsayan Günlükler, bir yandan romanın ilerleyişine bir yandan da yazarın değişmeye başlayan modern dünyayla, yükselişe geçen faşizmle ve en çok da kendisiyle hesaplaşmasına  tanıklık ediyor.  Musil'in Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nu simgeleyen "İmpkralya" adlı hayali ülke aracılığıyla Birinci Dünya Savaşı öncesi ve sonrasının kültürel uyuşmazlıklarını, çatışmalarını, güvensizliklerini dile getirdiği Niteliksiz Adam'ın yanı sıra mutlaka
GünlüklerRobert Musil · Everest Yayınları · 201840 okunma

Robert MusilYazar · 17 kitap
Tam adı Robert Edler Von Musil'dir. 1880 yılında Klagenfurt'da doğdu, 1942 de Cenevre'de öldü. Öğrenim hayatı, tıpkı Kafka'da olduğu gibi, babasının isteği doğrultusunda geçmiş, babasının istediği okullarda okumuş ve yine onun isteği üzerine makine mühendisi olmuştur. Daha sonra Berlin Üniversitesi'nde felsefe, psikoloji, matematik ve fizik okuyarak psikoloji alanında doktora yaptı. Henüz 26 yaşındayken yayımladığı "Genç Törless" adlı romanı ile birden bire eleştirmenlerin dikkatini çekmiş, kendini tamamen yazarlığa vererek dönemin önemli üniversitelerinden gelen asistanlık tekliflerini geri çevirmiştir. Edebiyatta, özellikle biçimi ön plana çıkaran yazarları eleştirmiş "sanat sanat için değil, sanat hayat içindir" anlayışını savunmuştur. Tüm edebi yaşamı boyunca sosyal ve toplumsal sorunlarla uğraşmış, bunları romanına ustalıkla yerleştirmesini bilmiştir. 1930 yılında ilk cildi yayımlanan başyapıtı "Niteliksiz Adam" ile hayatı boyunca uğraşmasına rağmen çeşitli sebeplerden dolayı bir türlü bitirememiş, özellikle üsluba verdiği önem nedeniyle bazı bölümlerini defalarca yazmıştır. Bu eserinde, I. Dünya Savaşı öncesi ve sonrasının kültürel uyuşmazlığını, güvensizliklerini, kırgınlıklarını büyük bir ustalıkla yansıtır. Gerek eserlerinin derinliği, gerek sanata bakışı ve gerekse yapıtlarının sanatsal nitelikleriyle Robert Musil, 20.yüzyılın en büyük Alman romancılarından biri olmasının yanında, modern romanın da temel taşlarından biridir. Adı okurlar tarafından pek duyulmasa da eleştirmenlerce genellikle Franz Kafka, James Joyce, Marcel Proust ve Virginia Woolf gibi modern romanın önemli isimleriyle birlikte anılır. En önemli eseri olan "Niteliksiz Adam" yarım kalmış olmasına rağmen dünya edebiyatının anıt romanlarından biridir. Çağdaş romanın oluşumunda önemli katkıları vardır.