2025 13. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2025 00:00
Kitabın ismi çok çarpıcı olmakla birlikte genelinde de bu çarpıcılığı hissettirdiğini söylemek gerekiyor. Kitapta, 10-12 civarı psikiyatrik vaka örneği anlatılıyor ve "sorunlu" olarak adlandırılan çocukların geçmişlerindeki travmatik olayların nelere yol açabileceği detaylarla işlenmiş. Bölümlerin ortak özelliği, gelişim psikolojisindeki temel kavramlardan birisi aslında: Kritik dönem. Bebekliğinde - çocukluğunda akla hayale sığmayan ihmallere, istismarlara vb maruz kalan çocukların beyin gelişimlerinde yaşanan ve telafisi güç aksaklıklara bolca örnek verilmiş. Dil-konuşma becerileri, ilişkiler, sosyal uyum, okul başarısı gibi konuların aslında temelinde geçmişte yaşanan travmatik olayların yattığını, bir çocuğun gelişim öyküsünü dikkatle incelemenin önemi tekrar tekrar vurgulanmış. Okullarda, aile içinde ve toplumda sıklıkla etiketlenen, çok kolay bir şekilde psikiyatrik tanı alan (DEHB, öğrenme güçlüğü, otizm, davranış bozukluğu vb) bu "sorunlu" çocukların aslında ilgiye, sevgiye ve düzenli bir hayata ne kadar ihtiyaç duyduğunu gözler önüne seriyor. Kitapta yer yer akademik dil ağırlaşsa da okumayı çok fazla zorlaştırmadığını düşünüyorum.
Psikoloji
Köpek Gibi Büyütülmüş ÇocukMaia Szalavitz · Koridor Yayıncılık · 202510,5bin okunma