Simyacı: Kendini Aramanın Yolculuğu
2023 12. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2023 23:02
Paulo Coelho,Brezilyalı bir romancı ve söz yazarıdır.1947 yılında Rio de Janeiro’da doğmuştur.Edebiyata olan ilgisi genç yaşlarda başlamış,yazarlık serüveni ise zamanla tüm dünyayı etkileyen bir başarıya dönüşmüştür.Özellikle insan ruhuna,hayallere, kişisel yolculuklara ve yaşamın anlamına dair derin konuları sade bir dille işlemesiyle tanınır. Bugün Paulo Coelho,modern çağın en etkili yazarlarından biri olarak kabul edilir ve eserleri birçok dile çevrilmiştir.Yazarlık kariyeri boyunca milyonlarca insana ilham veren Coelho,sade anlatımı ve derin mesajlarıyla edebiyat dünyasında önemli bir yer edinmiştir. Paulo Coelho’nun dünya çapında milyonlarca okura ulaşan eseri Simyacı,aslında basit bir hikâyenin ardına gizlenmiş derin bir anlam taşır.Romanın merkezinde,İspanyol bir çoban olan Santiago’nun hikâyesi vardır.Santiago bir köy çoçuğudur,yolculuk yapmak için çoban olmaya karar verir.Babası her ne kadar başta karşı olsa da oğlunun bu isteğine zamanla karşı koyamaz,ona kendi istediği hayatı yaşamasına izin verir.Yolculuğu sırasında sürekli gördüğü bir rüyanın peşinden gitmeye karar verir.Bu rüya,onu Mısır piramitlerinde saklı bir hazineyi aramaya sürükler.Her ne kadar bir hazine durumu hâsıl olsa da buradaki asıl mesele,asıl hazine Santiago’nun çıktığı bu yolculukta,yani kendi içsel keşfindedir. Coelho’nun dili son derece sade,akıcı ve şiirseldir.Okur,kitabın ilk sayfalarından itibaren Santiago’nun hayallerine ortak olur ve onunla birlikte çölleri aşar.Yazar,basit gibi görünen bu hikâyeyi evrensel bir metafora dönüştürür: Herkesin bir “kişisel menkıbesi” vardır ve onu gerçekleştirmek,insanın en büyük görevidir.Bu düşünce,kitabın özünü oluşturur. Paulo Coelho’nun bu eseri yazmasında Mevlana’nın Mesnevisi ve Binbir Gece Masalları’ndan esinlendiği,etkilendiği söylenmektedir.Romanın merkezini teşkil eden ‘’kişisel menkıbe’’ hususu Mesnevi'de geçen "Sen düşünceyle bir arayıcısın,asıl hazine sensin" gibi temalar,örtüşmektedir: Gerçek hazine,insanın kendisidir. Simyacı,masalsı bir atmosfere sahip olup olayları gerçeklikten koparmadan,yer yer sembolik ve derin anlamlar barındıran bir anlatımla sunar.Bu yönüyle Binbir Gece Masalları’nı andırır çünkü tıpkı o masallarda olduğu gibi,Santiago’nun yolculuğunda karşılaştığı her karakter – kral,simyacı,tüccar – ona bir şey öğretir ve bu da anlatıyı katmanlı hale getirir.Çöl,piramitler,simya ve kervanlar gibi ögelerle Doğu’nun oryantal atmosferini yansıtan roman,yüzeyde sade bir olay örgüsü sunsa da alt metninde evrensel değerleri ve ahlaki dersleri işleyerek,klasik doğu masallarının modern bir yorumu niteliğini taşır. Romanda kader,özgürlük,sabır,inanç ve aşk gibi temalar dikkat çeker.Coelho, özellikle “Evren,bir şeyi gerçekten istediğinde ona ulaşman için seninle işbirliği yapar” sözünde, kitabın felsefesini adeta tek cümlede özetler.Bu yönüyle Simyacı,yalnızca bir roman değil,aynı zamanda okur için bir rehber niteliğindedir. Kitabın en güçlü yanlarından biri,okura sürekli umut aşılamasıdır.Santiago’nun hikâyesi bize şunu hatırlatır: Hayaller ne kadar uzak görünürse görünsün,onlara doğru atılan her adım insanı olgunlaştırır ve gerçek hazineyi,yani kendimizi bulmamıza yardımcı olur. Simyacı,her yaştan insana hitap eden bir kitap.Sade dili,derin mesajları ve evrensel temalarıyla Coelho,okuru hem düşündürüyor hem de içsel bir yolculuğa çıkarıyor.Belki de bu yüzden, yıllar geçse bile Simyacı, “hayallerin gücüne inananlar” için bir klasik olmaya devam ediyor.
Edebiyat & Roman
SimyacıPaulo Coelho · Can Yayınları · 2024246,6bin okunma