Roman, esas olarak Güney Kore’nin Jeju Adası’nda geçer. Zaman dilimi, günümüz ile 1948 yılı Jeju Katliamı olayı arasında gidip gelir. Hikâyede kış mevsimi, sürekli kar ve fırtına motifleri kullanılarak fiziksel ve duygusal atmosfer güçlendirilir.
KARAKTERLER
• Gyongha:
Seul’de yaşayan, eski öğretmen ve yazar. Jeju Katliamı üzerine yazdığı kitap nedeniyle ağır bir psikolojik çöküntü yaşar. Yapıtı için Jeju’ya giden, yalnızlık, yas ve depresyonla boğuşan bir figürdür.
• Inson:
Gyongha’nın uzun süreli arkadaşı. Marangozluk yapar, geçmişin acısıyla sanatla yüzleşmeye çalışır. Jeju’da bir kaza geçirir; parmaklarını kaybetme riskiyle hastanede tedavi altına alınır.
• Ama (papağan):
Inson’un Jeju’daki evde beslediği papağan. Hem bireysel hem sembolik olarak hikâyede önemli bir figürdür.
• Inson’un Annesi:
1948 Jeju Katliamı’nın tanıklarından biri. Eşi, kızı ve ailesiyle ilgili travmalar yaşar ve bunları oğluna miras bırakır. Romanda tanıklık ve hafıza ekseninde güçlü bir katman oluşturur.
• Inson’un Babası ve Yaşlı Kadın:
Katliamın diğer tanıkları ya da mağdurları olarak metinde ismen geçmeyen, ama ailenin geçmişine dair derin izler taşıyan figürlerdir .
• Anlatıcı / Yazar figürü:
Gyongha’dan tanıklıkları dinleyen ve yazıya döken kişi. Kendisinde net biçimde Han Kang adı geçmese de metnin yapısı onu bir alter ego olarak konumluyor.
Veda Etmiyorum, üç kadının bakış açısından ilerleyen, bireysel travmaların toplumsal hafızayla kesiştiği güçlü bir yapı kuruyor. Karakterlerin yaşadığı içsel kırılmalar —Gyongha’nın depresyonu, Inson’un fiziksel kaybı, annenin tanıklığı, Gyongha’nın dostluktan aldığı yük— hepsi romanın zamanlar arası, bellek-sessizlik gerilimini kurmasına katkı sağlıyor. Roman, bitmeyen bir vedanın reddi üzerinden, unutulmaya çalışılan tarihsel acılara karşı estetik ve etik bir meydan okumadır.