Ahmet Taner Kışlalı’nın Siyaset Bilimi eseri, Türkiye’de siyaset bilimi literatürüne hem yerli hem de gerçekçi bir soluk kazandıran, kıymetli bir başvuru kaynağıdır. Eseri okuduğumda, klasik Batılı kuramcıların biçimsel modellere sıkışmış soyut analizlerinden farklı olarak, toplumsal gerçekliği önceleyen, tarihsel-sosyolojik bir yöntemle karşılaştım. Bu durum, benim siyaset bilimine bakışımda önemli bir kırılma noktası oluşturdu.Kitap, teoriyi hayatın kendisine indirgeme gayretinde bir metin. Kışlalı, Weberyen veya Marxist bir deterministik anlayışı birebir aktarmaktan ziyade, bu yaklaşımların Türkiye gibi geç modernleşmiş toplumlarda ne ölçüde karşılık bulduğunu sorguluyor. Bu nedenle, sadece teorik bir başvuru kitabı değil, aynı zamanda Türk siyasal yaşamının kronikleşmiş çelişkilerine dönük bir yüzleşme çağrısı olarak da okunabilir. Özellikle Türkiye’de siyasal kültürün otoriter eğilimlerini anlamak isteyen herkes için vazgeçilmez bir perspektif sunuyor.Siyaset biliminin yalnızca bir soyutlama alanı değil, aynı zamanda toplumsal mücadelelerin, sınıf çatışmalarının ve ideolojik hesaplaşmaların merkezinde konumlandığını düşünen biri olarak, bu eser bana göre bilimsel mesafeyle siyasal duyarlılık arasında kurulması gereken hassas dengeyi başarıyla yakalamış bir örnektir. Kışlalı’nın açık yüreklilikle ortaya koyduğu laiklik vurgusu, demokratikleşme arayışı ve siyasal sorumluluk duygusu, Türkiye’nin siyasal tarihindeki keskin geçişlerin anlaşılması açısından oldukça işlevseldir.Eserin en kıymetli tarafı, okuru edilgen bir bilgi tüketicisinden çıkarıp, tartışan ve sorgulayan bir siyasal aktöre dönüştürme potansiyelidir. Anlatım dili, akademik derinliğe rağmen ulaşılabilir; kavramlar yerli örneklerle somutlanmış, teoriler yaşamla test edilmiştir. Bu yönüyle siyaset bilimine yeni adım atan öğrenciler kadar, eleştirel düşünceyi merkeze alan araştırmacılar için de güçlü bir temel metin işlevi görmektedir.Elbette kitap, eleştiriye açık yönler de barındırıyor. Örneğin, Marksist analizlere değinse de, sınıf merkezli çözümlemeler daha derin işlenebilirdi. Bununla birlikte, bu eksiklik eserin değerini düşürmekten çok, onun yeni yorumlara ve eleştirel devam metinlerine ilham verme potansiyelini göstermektedir. Kışlalı, okuyucusunu “hazır bilgi”ye değil, siyasal çözümleme çabasına teşvik ediyor.Bir siyaset bilimci olarak bu eseri yalnızca bir ders kitabı değil, Türkiye’nin siyasal modernleşmesini anlamak ve eleştirel yeniden yorumlamak isteyen herkes için güçlü bir teorik pusula olarak görüyorum. Siyaset biliminin, bir ülkede sadece iktidar ilişkilerini değil, aynı zamanda halkın zihniyet dünyasını da anlamaya yönelik bir çaba olduğuna inanan biri için, *Siyaset Bilimi*, düşünsel bir başlangıç noktasıdır.
Siyaset BilimiAhmet Taner Kışlalı