Adam Smith’in *Ulusların Zenginliği* adlı eseriyle ilk kez lisans yıllarımda tanıştım. Siyaset biliminin iktisadi boyutuna dair kuramsal bir temel ararken, karşıma çıkan bu çalışma sadece ekonomi bilimi için değil, siyasal düşünce tarihi açısından da bir mihenk taşı niteliğindeydi. Smith’in bu eseriyle yaptığı şey yalnızca zenginliğin kaynağını sorgulamak değil, aynı zamanda modern devletin meşruiyetini yeni bir düzlemde yeniden tanımlamaktı. Benim için *Ulusların Zenginliği*, liberal siyaset felsefesinin toplumsal yapıyı nasıl şekillendirdiğini anlamamda bir dönüm noktası olmuştur.
Smith, doğanın düzeniyle insanın doğasını uzlaştıran bir teorisyen olarak, bireyin kendi menfaati peşinde koşarken istemeden de olsa toplumsal faydaya hizmet ettiğini savunur. Bu sav, onu sadece iktisat tarihine değil, siyasal düşünceye de yerleştirir. Bir siyaset bilimci olarak Smith’i okurken, onun "görünmez el" kavramının arkasında, otoriteye olan ihtiyacı minimize eden bir toplum tasavvuru görüyorum. Bu kavram, yöneten ile yönetilen arasındaki ilişkiyi, ekonomik çıkarlar üzerinden yeniden tarif ediyor. Devletin rolünü azaltmakla birlikte, onu tamamen devre dışı bırakmıyor. Smith’in önerdiği modelde devlet, güvenliğin, hukukun ve kamusal altyapının teminatı olarak sahnede kalmaya devam ediyor. Bu, klasik liberal düşüncenin temelidir: minimum devlet, maksimum özgürlük ve düzenin kendiliğinden oluşacağına duyulan inanç.
Ulusların Zenginliği’nin beni en çok etkileyen yönlerinden biri, iş bölümünü sadece ekonomik değil, toplumsal bir evrimsel olgu olarak değerlendirmesidir. Smith’in iğne fabrikası örneği, üretkenliğin artışı kadar uzmanlaşmanın da bir toplumu ileriye taşıyacağını gösterir. Bunu yalnızca bir ekonomik model olarak değil, siyasal katılımın biçimlenmesinde de bir değişim dinamiği olarak görmek gerekir. İş bölümü, bireyin karar alma süreçlerinden uzaklaşmasına neden olurken, aynı zamanda kamusal yaşamın organizasyonuna yeni bir yapı kazandırır. Bu da benim gibi siyasetin yalnızca iktidar değil, üretim ilişkileriyle de biçimlendiğini düşünen biri için son derece kıymetli bir gözlemdir.
Smith’in devlet anlayışı da göz ardı edilemeyecek kadar politiktir. Onun üç temel devlet görevinden biri olan “adaletin sağlanması”, siyasal düzenin varlığı için vazgeçilmezdir. Çünkü adaletin olmadığı bir yerde özgürlük de güvence altına alınamaz. Yine de Smith’in piyasaya olan sarsılmaz güveni, bana göre dönemin sınırlı kapitalistleşme düzeyinden beslenen bir iyimserliği barındırır. Bugün bu görüşleri okurken, onları tarihsel bağlamında değerlendirmek gerektiğinin farkındayım. Ancak bu, Smith’in sistematik düşünüşünü ve analitik yaklaşımını değersizleştirmez. Aksine, onun fikirlerinin bugünün siyasal iktisadi sorunlarına hâlâ ışık tutabilmesi, bu yapıtın zamansızlığını kanıtlar niteliktedir.
Bir siyaset bilimci olarak Smith’in temel görüşlerine katılıyorum. Çünkü onun savunduğu özgür piyasa modeli, yalnızca ekonomik değil, siyasal baskının da azalmasına imkân tanır. Ekonomik bağımsızlık, siyasal katılımı artırır. Mülkiyetin korunması, hukukun üstünlüğü ile mümkün olur. Bireyin serbest iradesi, liberal demokratik rejimlerin gelişmesi için vazgeçilmez bir zemindir. Smith’in çizdiği bu çerçeve, günümüz liberal demokrasilerinin ekonomik temelinin nasıl atıldığını da açıkça göstermektedir.
Sonuç olarak *Ulusların Zenginliği*, yalnızca bir ekonomi kitabı değildir. O, aynı zamanda modern siyasal düzenin, birey-devlet ilişkilerinin ve toplumsal örgütlenmenin yeni bir paradigma üzerinden anlaşılmasını sağlayan bir temel metindir. Adam Smith’in ortaya koyduğu fikirler, yalnızca kendi çağı için değil, bugün küreselleşme, devletin rolü, sosyal adalet ve özgürlük gibi temel sorunlara da hâlâ cevap verebilecek derinliktedir. Bu yüzden, onu yalnızca bir iktisatçı değil, aynı zamanda siyaset düşünürü olarak okumak gerektiğine inanıyorum.
Ulusların ZenginliğiAdam Smith