Aşkın Yaratıcı ve Yıkıcı Gücü
2025 21. kitabı
Emily Brontë Emily Brontë’nin tek romanı Uğultulu Tepeler, ilk yayımlandığında “korkunç, inceliksiz, vahşi” gibi nitelemelerle karşılanır. Oysa bu tepkiler, sadece dönemin edebi hassasiyetlerini değil, aynı zamanda Brontë’nin kaleminin korkusuzluğunu da ortaya koyar. Bugün, bu roman gotik edebiyatın başyapıtlarından biri olarak kabul ediliyorsa, bunun sebebi yalnızca hikâyesinin özgünlüğü değil, aynı zamanda Emily Brontë’nin insan ruhunun karanlık yönlerine cesurca eğilmiş olmasıdır. Dikkat, spoiler içerir! Heathcliff: Romanın merkezinde yer alan Heathcliff, edebiyat tarihinin en karmaşık karakterlerinden biridir. Ne tam anlamıyla kurban ne de saf bir zalimdir. Çocukken uğradığı dışlanmışlık ve aşağılanma, onda bir intikam dürtüsü uyandırır. Ancak Brontë, bu dönüşümün etik sınırlarını silikleştirerek okuyucunun empatisiyle ahlaki yargısı arasında gelgitler yaşamasına neden olur. Heathcliff’i anlamaya çalışırken onun eylemlerini meşrulaştırmaya başlarız — ta ki zalimliğinin sınırı kalmadığını görene dek. Heathcliff’in karakterinde Byronic hero (Byronvari kahraman) arketipinin güçlü izleri vardır. Melankolik, tutkulu, gururlu ve intikamcı... Ancak onun karanlığı yalnızca bir edebi motif değil, aynı zamanda bir sınıfsal ve bireysel başkaldırıdır. Bu yönüyle, 19. yüzyıl İngiltere’sinin ekonomik ve sosyal çalkantılarının bir yansıması olarak da okunabilir. Heathcliff ve Catherine’in ilişkisi aşkın çok ötesinde hatta çoğu zaman onun tam zıttı olan bir kavramı çağrıştırır: takıntı. Catherine’in “Ben Heathcliff’im!” deyişi, ikilinin ruhsal bir birleşimini ima ederken ilişkilerinin yıkıcı doğasını da yansıtır. Bu aşk, iki ruhun birleşmesi kadar iki bedenin dünyaya karşı savaş açmasıdır. Ve bu savaşta kazanan yoktur. Brontë, aşkı idealize etmez; aşkın içindeki bencilliği, iktidar oyunlarını ve duygusal şiddeti en yalın haliyle sunar. Heathcliff’in Catherine’in ölümünden sonra onun mezarına duyduğu saplantılı bağlılık, romantik bir yas mıdır? Yoksa aşkın ölümle bile tükenmediği hatta ölümle birlikte daha da karardığı bir delilik hali midir? Roman, çerçeve hikâye tekniğiyle anlatılır. Mr. Lockwood’un gözünden aktarılan hikâye, hizmetçi Nelly Dean’in taraflı anlatımıyla katman katman açılır. Bu yapı, anlatının güvenilirliğini tartışmaya açarken okura da “anlatılanlara ne kadar inanmalıyız?” sorusunu sordurur. Bu anlatı tekniği, romanın gotik atmosferini güçlendirir. Gerçek, söylentiyle; anı, rüya ile iç içe geçer. Özellikle Catherine’in hayaletiyle kurulan temas, romanı gerçeklikten koparıp doğaüstüyle iç içe geçirirken aynı zamanda karakterlerin iç dünyalarının ne kadar sarsılmış olduğunu da gösterir. Uğultulu Tepeler yalnızca bir malikânenin adı değil, aynı zamanda romanın ruhunu yansıtan bir semboldür. Kasvetli hava, sert rüzgarlar, kırsal yalnızlık… Brontë’nin betimlediği doğa, karakterlerin ruh halleriyle birebir örtüşür. Özellikle Heathcliff ve Catherine’in çocuklukta birlikte vakit geçirdiği kırlar, onların özgürlüğünü ve vahşiliğini simgeler. Ne var ki bu doğallık, medeniyetin, toplumsal kuralların baskısıyla yok olur. Catherine, Edgar Linton ile evlenerek o “düzenli” hayata adım atarken Heathcliff doğanın karanlık tarafına saplanır. Zıtlıklar ve İkilikler Roman boyunca iyi-kötü, aydınlık-karanlık, medeniyet-doğa, aşk-nefret gibi zıt kutuplar birbirini kovalar. Thrushcross Grange ile Wuthering Heights arasındaki mekânsal zıtlık, bu tematik kutuplaşmanın en somut örneğidir. Linton ailesi, zariflik ve düzeni temsil ederken Earnshaw ailesi tutku, kaos ve yıkımı temsil eder. Catherine’in kızı Cathy ile Heathcliff’in oğlu Linton’un evliliği, bu zıtlıkların yeni bir kuşakta nasıl yıkıcı olabileceğini gösterir. Ancak romanın sonuna doğru Cathy ile Hareton arasında yeşeren sevgi, yıkımdan doğan umudu temsil eder. Böylece roman, tüm karanlığına rağmen bir onarım vaadiyle son bulur. “Uğultulu Tepeler”, yalnızca bir aşk ya da intikam hikâyesi olarak değerlendirilemez. Eser; bireyin toplumla, sınıfla, gelenekle ve kaderle savaşının romanıdır. Emily Brontë, kısa ömrüne rağmen edebiyata kalıcı bir miras bırakmış; duyguların sınırlarını, insan doğasının karanlığını ve aşkın hem yaratıcı hem de yıkıcı gücünü unutulmaz bir dille işlemiştir. Romanı bitirdiğinizde aklınızda sadece trajik bir aşk kalmaz. İnsanı ve hayatı sorguladığınız derin düşüncelere dalarsınız. Ve evet, Heathcliff belki “romantik bir kahraman” değildir. Ama kesinlikle unutulmaz bir karakterdir. Uğultulu Tepeler
Uğultulu TepelerEmily Brontë · Can Yayınları · 201857,8bin okunma