2025 514. kitabı
Okunma: 23 Temmuz 2025 00:35
Bu inceleme tamamen duygu odaklı olacak, baştan uyarımı yapayım. Bir serinin daha sonuna geldik ama nasıl bir son… Normalde seri kitaplarını art arda okuyamayan bir insanım, kitaplar arasına baya süre koyarım ve bu devam etme hevesimi söndürür. Ama bu seriyi bitirmekte kararlıydım ve başardım da. İlk kitap tam bir hayal kırıklığıydı. Kitabın havasını sevmeme rağmen rsde oldugumdan dolayı sürüne sürüne okumuştum, ilk kitabın incelemesi var bi göz atabilirsiniz. Aslında ilk kitabı atlatınca devam kitaplar bir şekilde akıyor. İkinci kitaba bir şans vereyim dedim ve aktı gitti, bir bakmışım üçüncü kitap elimde ve okumaya başlamışım. Eğer birinci kitabı okuyup hiç beğenmediyseniz ikinci kitabı okumanızı kesinlikle öneririm, bu seri sırf nikolai için bile okunur. (Ben nikolai için okudum…) Seri hakkında diyecek o kadar çok şeyim var ki nereden başlayacağımı bilemiyorum. Bardugo’nun oldukça sıradışı bir yazım dili var. Kitabı elinize alıp okumaya başladığınızda fena akıyor ama elinizden bıraktınız mı kitabı elinize alasınız gelmiyor bir daha. Bu yüzden de bence kitapları tam maratonluk, bir oturuşta bitirilmeli. Ayrıca söylemeliyim ki birinci kitapta yazım dili çok amatörken ikinci kitapta gelişme gösteriyor ve üçüncü kitapta oldukça güzel bir hâl alıyor. Seri hakkında sevdiğim bir kaç şeyden bahsedeceğim. 1.Karakter çeşitliliği: ben kitapların bir-iki kişi odaklı olmasını sevmiyorum. Bir grup olsun biz de grubu okuyalım istiyorum, kitapta ne kadar çok karakter varsa benim için o kadar iyidir. Karakter çeşitliliğini okumayı çok seviyorum. 2.Bunu nasıl söyleyebilirim bilmiyorum. Fantastik adının hakkını verecek kadar vahşet olması. Ben fantastik okuyorsam vahşi ölümler okumalıyım, yumuşatılmış veya basit ölümler değil. Yaratıcı olsun, vahşi olsun, rahatsız edici olsun. Ve kitapta bunlar var, pek detaylı olmasa da anlatılıyor. 3.Evren ve güç dinamikleri. Grisha evreni daha önce okuduğum hiç bir evrene benzemiyor, tamamen benzersiz. Özellikle güç dinamiklerine bayıldım. Birinci ordu ile ikinci ordu arasındaki nefret, grishaların kendi aralarında türlere ve güçlere ayrılması vb. Fantastik kitaplarda evren ne kadar karmaşık ve detaylıysa o kadar güzeldir, aksini iddia eden varsa etmesin. 4.Karakter gelişimi. Birinci kitaptaki Alina ile üçüncü kitaptaki Alina arasında dağlar kadar fark var ve biz bunu okurken o kadar güzel gelişti ki ne ara bu kadar değiştiğini fark etmedim bile. Karakter gelişimi çok iyi yazılmış bence. 5.Üçüncü kitapta o kadar çok ters köşe vardı ki okurken şaştım kaldım. Üstelik tüm tahminlerim yanlış çıktı :’) Ya ben tahmin konusunda berbat ötesiyim ya da yazar çok iyi kurgulamış her şeyi. Gelgelelim beğenmediğim ufak şeylere. Öncelikle sadece bana mı öyle geldi bilmiyorum ama sonda herşey çok hızlı olup bitti ne oldugunu anlamadan bi bakmısım zafer kazanmışız. Bence o kısım biraz daha uzun ve detaylı yazılabilirdi, sonuçta ilk kitaptan beri bu anı bekliyoruz. Şimdi söyleyeceğim ise eleştiri bile değil sadece söylemek istedim. Seriyi okumadan önce sosyal medyanın yansıttığı kadarıyla ana karakterlerin Alina&The darkling oldugunu sanıyordum. Kitaba böyle bir beklentiyle basladım ama the darkling ana karakter degilmiş, hatta ilk kitapta Malyeni yan karakter sanıyordum. Bu serinin ana erkek karakteri var mı emin değilim, bana sadece Alina main gibi geldi. Karakterlerden de biraz bahsetmek istiyorum. Öncelikle ennnn favorim olan Nikolai Lanstov. Her hâli ayrı karizmatik. Nik oldugunu bilmeden önce bile sturmhond hâlini sevmistim. Mükemmelliğin vücut bulmuş hâli ve kesinlikle seriye renk katan karakter. Tamar ve Tolya. İkizleri de çok sevdim özellikle Tolya… yufka yürekli dev’im. David ve Genya. Ben genyaya bir türlü ısınamadım nedenini bilmiyorum AMA DAVİD O KADAR TATLI Kİ. Üzümlü atomlu kekimm. Zoya. Tam bir main karakter, muhtesem ötesi ve serideki favori kızım. Yara izi kralında onu daha cok göreceğiz ve onu okumak icin sabırsızlanıyorum. Karanlıklar efendisi. Bu karaktere karsı cok karmaşığım. Seriyi okumadan önce de editlerden tanıyordum ve hiç ısınmamıştım. İlk kitabı okumaya başlayınca da hiç sevmedim. İkinci kitapta da sevmedim. Üçüncü kitapta da sevmedim ama SPOİLER ölümünü okurken nedensizce cok üzüldüm. Ölüm sahnesi beni parcaladı desem yeridir. Sevmememe rağmen bu kadar üzüldüysem karaktere bağlansaydım ne olurdu tahmin bile edemiyorum. SPOİLER BİTMİŞTİR. Son olarak ana karakterler Alina ve Malyen. Ben bu çifti pek yakıştıramadım. Bence arkadaşlıkları aşklarından daha güzel. Aslında düşününce iki karakteri de sevmedim. Ben bu seride sadece yan karakterleri sevdim galiba. İncelemem burada bitmistir, bundan sonra dizisini de izlemeyi düşünüyorum. Ana seriyi bitirdiğime göre artık kargalar meclisini ve sahte krallığı okuyabilirim. Ondan sonra da yara izi kralı ve kurtların hükmünü okuyacağım. O kadar heyecanlıyım ki bir an önce başlamak istiyorum hepsine!! Ve biliyor musunuz, her şeye rağmen iyi ki okumuşum bu seriyi. Geriye dönüp baktığımda içimi sımsıcak eden ve beni gülümseten karakterler bıraktım ardımda. Ve şimdi seriyi okuyup okumamak size kalmış, bana sorarsanız boş zamanınız varsa okuyun. Eminim nikolaiyi cok seveceksiniz :))
Çöküş ve YükselişLeigh Bardugo · Novella Dinamik Yayınları · 20184,794 okunma
1 +1'leme
1.087 Gösterim
Kargalar meclisini kesinlikle öneririm. Nasıl aynı yazarın elinden çıkmış dediğim bir ikileme. Gölge ve kemik ile çok bağlantısı yok ama aynı evren.
Luca.
Teşekkürler öneri için, gölge ve kemik serisini bitirdiğimde kargalar meclisini de okudum 🙏🏼 ve evet gerçekten de yazar kendini oldukça geliştirmiş
Karanlıklar efendisini çok seven ve sürekli ana karakter gibi yansıtan bir kitle var gerçekten. Alina’yla aralarında garip bir bağ var evet ama bu kesinlikle aşk değil ama aşkmış gibi çok hem karakteri hem de ilişkilerini yanlış yansıtıyorlar
Luca.
Evet evet tam olarak bu!!
senin yüzünden okunacaklardan çıkan kitap yine senin sayende okunacaklara girdi çok net bir insansın🙏🏻
ĞUAHWHWJQCQKWVWJQVW
yaa çoğu kişi bu seriyi sevmiyor diye okuyasım kaçmıştı ama bu incelemeden sonra bir şans vermeye karar verdimm, çok güzel bir inceleme olmuş.
Luca.
Bende aynı sebeple okudum, rica ederimm
Bu incelemeyi bekliyordum, boş bir vaktimde okuyacağım.