2025 8. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2025 14:06
Ya baki entel baki ya baki entel baki: Baki kalan ancak sensin ey baki Anlamına gelen bu iki zikrin iki amacı var birincisi neşter misali kalpte yayılan kanser hücresini kesip atmak ikincisi kesip atılan o yere merhem olmak. Kalpten kesilip atılan şeylere gelecek olursak bunlar Allahü Teala'dan başka ve öncelik olarak koyduğumuz sevgi, alaka ve muhabbetler. Birine duyduğumuz sevgi değil de yalnızca sevgi bile başlı başına bir tehlike olabiliyor, çoğu şeyde niyetimizin Allah rızası olması gerektiği gibi sevgi de bu şekilde olmalı ama bundan önce kavramamız gereken şeyler var. Kalbimizin sonsuz sevme kabiliyeti var ve sonsuzu arıyor oysa biz onu geçici olan sevgilerle oyalamaya çalışıyoruz bu yüzden gönlümüzün sıkışması, en sevdiklerimizin bizi üzmesinin altında yatan sebep bu. Allahü Teala ondan başkalarına gösterdiğimiz sevgi sonucunda bu insanları bize imtihan kılabiliyor yalnızca insan değil paraya, mülke, makama olan sevgilerde buna dahil. Geçici olan ne varsa ona duyduğumuz sevgiler bizim kalbimizi sarıyor. Bunun farkına vardığımız nokta ise hayatımızdan gittikleri an duyduğumuz büyük acılar. Kalbimize aldığımız şeyleri bir süzgeçten geçirmemiz gerekiyor geçici mi, kalıcı mı? ya da benim diğer dünyama iyi bir katkısı olacak mı? Kalbimizde geçici olan her şey bir gün bizi terk edecek bu yüzden onlar bizi terk etmeden bizim onları terk etmemiz lazım aksi takdirde onlar bizi terk ettiğinde bizler acı çekeceğiz bu en basit eşya bile olsa. Elbette zor bir şey onları terk etmek çünkü insan yalnızca eşyalara sevgi beslemiyor annesine, babasına, eşine, evladına, dostuna da sevgi duyuyor burada bakmamız gereken bir bakış açısı var sevdiğimiz her şeyi Allahü Teala yarattı kendimizin elde ettiğini zannettiğimiz her şeyi Allahü Teala bize nasip etti, onlara duyduğumuz sevgiyi, alakayı ve muhabbeti de O yarattı şimdi hal böyleyken benim öncelik olarak sevmem gereken yalnızca Allahü Teala, diğer duyacağım sevgiler ise rızasını kazanmak için olmalı. Bu dünya da gördüğümüz her şey Allah'ın(c.c.) esmasının zerresini taşıyor bizimse bunları öğrenip o şekilde bakmamız gerekiyor yoksa bunlar bize faydadan çok zarar sağlayacak. Zikrin birinci kısmını gerçekleştirdik kanser hücresini attık. İkinci kısmına gelecek olursak bu seferde merhem olmasını sağlamakta, her şeyin geçici olduğunu kavramak nefse acı veren bir şey bunun yanı sıra imtihanların geçici olduğunu kavramaksa merhem niteliğinde. Yalnızca Allah'a (c.c.) güvenmek insanın yaralarına merhem oluyor kalbinin, ruhunun ihtiyaçlarını iyi belirleyen insan ve bunları yalnızca Allahü Teala'dan isteyince kesik atılan yer iyileşiyor. Rabbim herkese bunu güzellikle kavramayı ve uygulamayı nasip etsin. Kitabın konusu bu şekilde gerçekten çok önemli bir meseleyi anlatıyor, sadece kitabın anlatımında fazla tekrar vardı, tekrar aynı şeylerden bahsediliyordu bu beni biraz sıktı ama benim sindirerek okumamamdan kaynaklı da olabilir daha uzun bir arayla okunduğu zaman pekiştirme açısından iyi olabilir. Ayrıca internette bu kitapta anlatılan konuların videosu mevcut.
Din
Yâ Bâkî Entel BâkîMehmet Yıldız · Timaş Yayınları · 2023656 okunma