2025 12. kitabı
Son zamanlarda okuduğum, hatta bu yıl okuduğum en iyi kitap. İnan Özdemir, benim bu ülkede en sevdiğim spor yazarıdır. Spor ile edebiyatı, sinemaya müthiş harmanlar. Onun Salinger üzerine bir yazı vaadi vardı. Kendisine onu hatırlattığımda bana aklında olduğunu ama Dag Solstad'ın önceliği olduğunu söylemişti. Bu vesile ile okumak sitedim yazarı ki yakın zaman önce bu dünyadan ayrılmış biri kendisi. İnan Özdemir'in yazı konularından biri olmasının sebebi de bu diye düşünüyorum zaten. İlk olarak kitabın dilini övmem lazım. Aslında çok karmaşık, uzun cümleler yok kitapta, hatta rastgele bir sayfayı açıp baktığınızda bir satırlık cümleler göreceksiniz. Buna rağmen ağır bir dili var kitabın ama aynı şekilde kolay da okunuyor. Bu ağırlığa rağmen hızlı okunuyor ve konsantre olursanız da anlaşılıyor. Zaten yazarın o kadar harika bir üslubu var ki konsantre oluyorsunuz ister istemez. Bir öğretmenin okulda yaşadığı basit bir olayın hayatında nasıl bir kırılmaya neden olduğunu, bu kırılma anına nasıl gelindiğini, bir insanın topluma, yaşadığı çağar nasıl yabancılaştığını okuyoruz. Bir yandan da sorunsuz, mutlu(!) bir evliliğin muazzam bir analizi var kitapta. 100 sayfalık kitabın 35. sayfasında bir paragrafa şöyle giriyor yazar: ''Kendini toplumsal yaşamına veda etmek anlamına gelen bu duruma sokmuş bulunan Elias Rukla( ...)'' Okurken o kadar sevdim ki bu tanımı bunu mutlaka yazarım ben dedim zaten. Bir sosyal intiharın romanı bu ve 35. sayfadaki bu cümleden sonra Rukla'nın bu aşamaya nasıl geldiğini okuyoruz. Normalde ben küçük insanların küçük hikayelerini sevmem edebiyatta ama burada sıradan bir edebiyat öğretmenin sıradan bir hikayesinden evrensel bir meseleye ulaşıyor yazar ki bu işte edebiyatta bence muazzam bir iyi yazı/eser formülüdür. Kitapta bölüm olmamasına rağmen geçişler de benim nazarımda bir övgüyü hak ediyor. Bence muhteşem bir olay ve zaman kurgusuna sahip kitap aynı zamanda. O kadar beğendim ki övmeye doyamıyorum şu an kitabı. İyi ki varsın İnan Özdemir diyerek bitireyim.
Mahcubiyet ve HaysiyetDag Solstad · Yapı Kredi Yayınları · 20253,477 okunma