2025 350. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2025 00:00
"İSTANBUL'UN UNUTULAN TARİHİ, TILSIMLARI VE EFSANELERİ" İstanbul… Onun hakkında ne yazsanız eksik kalır. Herkesin kalbine farklı bir iz bırakarak yerleşir. Bazen bir martı çığlığı, bazen Galata Kulesi’nin gölgesinde saklanan eski bir hikâye, bazen de cami kubbelerinden yankılanan bir ezan sesi olur size İstanbul. Ve bir kez âşık oldunuz mu bu şehre, ne kadar şikayet etseniz de yine döner dolaşır ona sığınırsınız. Çünkü İstanbul’un kalabalığında bile saklı bir huzur vardır. Bu şehir, sadece bir coğrafya değil; zamanın, medeniyetin, efsanenin ve maneviyatın harmanlandığı bir ruh hâlidir. Milattan önce 8 binli yıllara, Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanan geçmişiyle insanlığın en eski izlerini barındırır bağrında. Antik dünyanın gözdesi, Bizans’ın kalbi, Osmanlı’nın incisi ve günümüzün hayranlık uyandıran metropolü olmuştur her daim. İstanbul’un her taşında, her sokağında bir öykü gizlidir. Paganlar onunla tanıştı, Ortodokslar ona kiliseler armağan etti, Katolikler onun için seferler düzenledi, Müslümanlar ise onu ebedi bir payitaht kıldı. Her medeniyet İstanbul’a bir başka anlam kattı, ama hiçbiri onun asıl özünü değiştiremedi: İstanbul bir efsanedir. Yüzlerce yıldır adına yazılmış şiirler, anlatılmış efsaneler, fısıltıyla aktarılan sırlar vardır. Ayasofya’nın gizli geçitlerinden Yerebatan Sarnıcı’ndaki kayıp sütunlara, tılsımlı taşlardan zamana meydan okuyan kulelere kadar… Her yapı, her sokak size tarihten bir sır fısıldar. Ancak bugün, bu kadim kentin o eşsiz geçmişini korumakta zorlandığımız da bir gerçek. Bakımsızlık, ilgisizlik ve beton yığınlarının gölgesinde yitip giden değerlerle İstanbul, bizden sadece sevgiyi değil, geçmişine duyulan saygıyı da bekliyor. Çünkü bu şehir, çağ kapatıp çağ açan bir tarihin taşıyıcısı. Ve bu onur, sadece onun değil, hepimizin ortak mirası. İstanbul… Üzerinden çağlar geçmiş, imparatorluklara başkentlik yapmış, her taşı ayrı bir hikâye barındıran büyülü bir şehir. Her adımda başka bir medeniyetin izini taşıyan, hem Bizans hem Osmanlı hem de Cumhuriyet dönemine tanıklık etmiş eşsiz bir kültür hazinesi. İşte bu büyüyü yeniden keşfetmek isteyenler için M. Abdullah Tuğ’un kaleme aldığı İstanbul’un Unutulan Tarihi, Tılsımları ve Efsaneleri kitabı, eşsiz bir başvuru kaynağı ve aynı zamanda şiirsel bir tarih yolculuğu. Her sokağı, her taş duvarı, her gölgesi başka bir medeniyetin yankısını taşır. Yüzyıllar boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmış bu büyülü şehrin geçmişine ve bilinmeyen yüzüne ışık tutan eşsiz bir eser: Kitap, sıradan bir şehir tarihi kitabından çok daha fazlası. Bizleri yalnızca bilgiyle buluşturmakla kalmıyor, efsanelerin, söylencelerin ve halk arasında kuşaktan kuşağa aktarılan tılsımlı hikâyelerin izini sürüyor. Tılsım kavramına özel bir yer ayırıyor. Yazar, İstanbul’un bilinen simgelerinin yanı sıra gözlerden uzak kalmış, zamanla unutulmuş detayları gün yüzüne çıkarıyor. İstanbul’un surlarına, çeşmelerine, kulelerine ve hatta sokaklarına gizlenmiş olduğu düşünülen tılsımlardan bahsederken, hem Osmanlı hem de Bizans döneminden kalma inanışları bir araya getiriyor. Surların içine gömülen koruyucu nesnelerden Ayasofya'nın kubbesine kadar uzanan bu tılsımlı anlatılar, tarih ile mistisizmi zarif bir dengede buluşturuyor. İstanbul’un sokaklarını yalnızca bir mekân olarak değil, yaşayan ve nefes alan bir varlık gibi resmediyor. Arnavut kaldırımlarında yankılanan adımlar, Ayasofya'nın gizemli kubbesinden süzülen ışık, Topkapı Sarayı'nın duvarlarında hâlâ fısıldadığına inanılan sırlar… Her satır, bizi tarihsel bir derinliğe davet ediyor. Ayasofya’dan Yerebatan Sarnıcı’na, Galata’dan Balat’a kadar uzanan bu serüvende, İstanbul’un yalnızca mimarisine değil; tılsımlı sütunlarına, efsanevi hikâyelerine ve mistik inanışlarına da ışık tutuluyor. Evliya Çelebi’nin izinden giderek unutulmuş semtlere, sessizce akan derelere, artık sadece efsanelerde yaşayan köşelere dokunuyoruz. Tüm bu anlatılar birer mit değil, İstanbul halkının kuşaklar boyunca taşıdığı kolektif hafızanın bir parçası. İstanbul’un gizli yüzünü merak edenler, tarih ve mitolojiyi bir arada okumayı sevenler, gezi rotasına tarihî bilinç katmak isteyenler, kültürel derinliğe sahip anlatılardan hoşlananlar için âdeta bir kültür pusulası niteliğinde. İstanbul her zaman anlatılır. Ama bu kitap, anlatmakla kalmıyor; İstanbul’un ruhundaki tılsımı da gözler önüne seriyor. Sayfalar arasında gezerken yalnızca bilgilenmiyor, aynı zamanda o sokaklarda yürüyormuş, geçmişin gölgesinde nefes alıyormuş gibi hissediyoruz. Eğer siz de bu kadim şehre biraz daha yakından bakmak, duyulmayan seslerini dinlemek ve unutulmuş hikâyelerinde kaybolmak istiyorsanız, bu kitap kesinlikle okuma listenizde yer almalı. Kitapla Kalın.
İstanbul’un Unutulan Tarihi Tılsımları ve EfsaneleriM. Abdullah Tuğ · The Kitap Yayınları · 202416 okunma