Herhangi Bir Gün
2025 29. kitabı
Herhangi Bir Gün, "hayatta kalma" üzerine bir roman. Ama nasıl? Hiçbir değere bağlı kalmadan, ahlaki hiçbir sorumluluk duymadan. Hiçbir kayıp, ölüm, savaş ve katliamın üzerinde iz bırakmadığı "duygusuz" bir erkek kahraman...Bir cangılda sadece hayatta kalma ve istediklerini almaya odaklı bir hayat süren ve hiçbir şeyin "değmediği" biri. Üzülmeyen, acımayan, sorumluluk duymayan, pişman olmayan! Yaşadıkları sanki ona hiç dokunmadan geçiyor! Ülkesi Belçika'da bir tecavüzle başlayıp sömürge ülkesi Kongo'da tamirci, paralı asker, şoför, pilot olarak sürdürdüğü hayatının adam öldürme, dolandırıcılık ve tecavüz suçlarıyla iç içe geçen hikâyesi... Bazen beyazların bazen de siyahların yanında yer alan, her bulunduğu yerde sadece kendini düşünen, ahlaki sorumluluk duymayan beyaz Avrupalı kahramanın sıradan bir kötü erkek olarak portresi. Kitap, Kongo'dan Belçika'ya döndüğü yaşlılık döneminin bir gününde geçiyor. Günlük rutinini sürdürürken, zaman zaman geçmişi anımsıyor. Hiçbir pişmanlık duymadan. Ve belki de en kötüsü "hiçbir şey için cezalandırılmadan"! Kötülüğün bu kadar sıradanlaşması ve cezasız kalması okur olarak beni çok irkiltti. En azından sonunda yazarın bir ceza kesmesini bekledim ama olmadı. Conrad'ın Karanlığın Yüreği kitabını cağrıştırdı. Kötülük üzerine düşünen, düşündüren önemli bir kitap.
Herhangi Bir GünElvis Peeters · Alef · 20149 okunma