Kitabın özetini ilk okuduğum zaman Kemal Sunal'ın Deli Deli Küpeli filmi aklıma geldi.O filmde de iki deli adam vali ve hakim sanılıyordu,gerçekten bu kitapla o filmin çok benzer yönleri var neyse konumuza döneceksek Rus Çarlığının sadece Petersburg şehrinden oluştuğu ve öbür taraflar pek önemsenmediği Petersburg'dan gelecek olan bir memurdan ilçedeki devlet adamlarının çok korkması her şeyin ortaya çıkacağı,rüşvet aldıkları, haksız kazanç yemeleri, görevlerini iyi yapmamaları gibi vb. Konulardan bahsediliyor.Petersburg'dan gelen bir adamın korktukları müfettiş sanmalarıyla başlayan olaylar ve adamında bu olaya ayak uydurup ilçedeki devlet adamlarına her istediğini yaptırması hepsinden borç para alması ve en sonda ilçe başkanının kızına evlenme teklifi etmesi ile sonda paralarla kaçıp gitmesi, en sonda her şeyin bir mektupla belli olması ve gerçek müfettişin gelmesi Nikolay Gogol 52 ile bitiyor. Kitap gerçekten güzeldi.Ankara'da tiyatrosuna baktım ama yakın bir tarihte yoktu tiyatrosuna denk gelirsem gitmeyi düşünüyorum.Gogoldan okuduğum ilk kitaptı beğendim zaten tiyatro eserlerini okumayı genel olarak seviyorum okumayı düşünenlere tavsiye ederim. Müfettiş