Puan vermedi·184 syf.··Beğendi
···Okunma: 23 Temmuz 2025 17:52 Selam. Bu ayın bir diğer okuduğum kitabı Chirista Wolf'un Medea Sesler adlı romanı oldu.
Daha önce Euripides ve Seneca'nın uyarladığı Medea burada bambaşka bir tarzda karşımıza çıkıyor. Bu versiyon daha insancıl, daha mantıklı ve daha farklı bir bakış açısına sahipti. Kardeş katili, bencil-katil anne, kral ve kızını zehirleyen acımasız kadın olarak lanse edilen Medea'nın burada tüm tabuların yıkılışına şahit oluyoruz.
Kardeşinin kumpasla öldürüldüğü fakat üstüne iftira atıldığını, krallığını bu iftiradan dolayı terk etmek zorunda kalışını, İasonun sadakatsizliğini, çocuklarını koruyabilmek için geride bırakmak durumunda kalışını savını ve yaşadığı duygusal hezeyanları bizzat Medea'nın ağzından dinliyoruz.
Medea'ya dair yazılan tüm bu olumsuz yorumlardan sonra bu eser ilaç gibi geldi diyebilirim. Yazarın bakış açısını ayrıca sevdim. Diğer eserleri ile de bir an önce tanışmak için heyecanlıyım.
#kitapalıntıları
Bir ismi ünlüyoruz ve duvarlar geçirgen olduğundan o kişinin çağının içine geçiyoruz, bu istenen bir karşılaşma, tereddüt etmeden karşılık veriyor bakışlarımıza zamanın derinliğinden.
Dikkat et kibir ruhunu katılaştırır, demiştin; olabilir, ama anne, acı, acı da çorak bir iz bırakıyor geride.
Yeryüzü dediğimiz şu diskin üstünde kardeşim, galiplerden ve kurbanlardan başka bir şey yok.
Kendinizi her şeyin ve herkesin üstünde görüyorsunuz, bu da gerçekliğe ve kendi gerçeğinize bakışınızı bulandırıyor.
İnsanları yöneten dürtü her türlü mantıktan daha güçlü.
Belki de sabırlı olup bekleyebilen insana her kayba karşı bir kazanç, her acıya karşı bir sevinç armağan ediliyordur...
Bana kalan ne? Onları lanetlemek. Hepinize lanet olsun. Özellikle de sizlere Lanet olsun: Akamas. Kreon. Agameda. Presbon. Dehşet içinde yaşayıp sefalet içinde ölesiniz. Ulumalarınız göklere yükselsin ve duyulmasın. Ben, Medea, hepinizi lanetliyorum.
Ben nereye gideceğim? İçine sığacağım bir çağ, bir ülke düşünmek olası mı? Sorabileceğim tek kimse yok. Yanıt bu.