·88 syf.····Okunma: 26 Temmuz 2025 11:31 Kitap, bende derin bir iç sıkıntısı yarattı ama bu kötü anlamda değil. Hani insan bazen kendi içini açıp bakmak istemez ya, çünkü bazı gerçeklerle yüzleşmek acıtır… İşte bu kitap, tam olarak o duyguyu yaşattı bana. Gregor Samsa’nın böceğe dönüşmesi, aslında fiziksel değil, ruhsal bir çöküşün simgesi gibiydi. Yani Kafka’nın bize gösterdiği şey, bir insanın yavaş yavaş nasıl görünmezleştiği, değersizleştirildiği ve yalnızlaştığıydı. Gregor’un sabah uyanıp kendini bir böceğe dönüşmüş halde bulması, bana depresyonu çağrıştırdı. İnsan bazen aynaya bakar ama kendini tanımaz ya da kimse onu duymuyormuş gibi hisseder. İşte Gregor’un yaşadığı tam olarak bu: Anlaşılmamak, dışlanmak, işe yaramadığını düşündüğü anda sevgiden de vazgeçilmesi.
Bir yandan da ailesinin ona olan bakışı zamanla nasıl değişiyor... Başta acıma, sonra tahammül, en sonunda da nefret. Psikolojik olarak düşününce, bu durum bana şunu düşündürdü: İnsanlar seni sen olduğun için mi sever, yoksa sunduğun fayda için mi? Gregor, işini kaybettiği anda ailesi için bir yük haline geliyor. Ve bu durum, birçok insanın “değersizlik şeması” dediğimiz psikolojik örüntüsünü tetikleyebilir. Yani işe yaramadığımda sevilmem, dışlanırım, yalnız kalırım korkusu. Gregor’un odasından çıkamaması, zamanla ışığı bile kaldıramaması, yalnızca duvarda gezip kendi köşesine çekilmesi… Bunların hepsi bana içe kapanmayı, toplumdan soyutlanmayı, hatta ağır depresyonu çağrıştırdı. Kafka, dıştan bir ‘yaratık’ gibi anlatsa da aslında biz Gregor’un iç dünyasını okuyoruz. Ve fark etmeden onunla birlikte biz de kendi içimize dönüyoruz.
Kitabın en acı tarafı şu: Gregor en sonunda öldüğünde, ailesi rahatlıyor. Psikolojik olarak düşündüğümde bu, insanın en temel korkularından biri: Öldüğümde kimse üzülmeyecek mi? Yokluğum bir “rahatlama” sebebi mi olacak? Dönüşüm psikolojik anlamda bir kimlik yitimi, bir sevgi yoksunluğu ve yalnızlık çığlığıydı bana göre. Kafka bize sadece bir adamın böceğe dönüşmesini değil, bir insanın göz göre göre eriyip gitmesini gösteriyor.