Umut

@UUU1
Köpek Kalbi Kitap İncelemem
2025 52. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2025 11:36
Sovyet Yazar Bulgakov'un kısa ve çarpıcı eseri, Köpek Kalbi. 132 Sayfalık eser, Profesör Preobrajenski isimli ünlü bir cerrahın Şarik isimli bir sokak köpeğini muayenehanesine getirip, ölmüş bir adamın hipofiz bezlerini ve testislerini Şarik'e nakletmesini konu alıyor. Bu nakilden sonra sokaklarda gezen sevimli Şarik, kaba saba, yoz, ahlaksız ve bencil Şarikov'a dönüşüyor. Yazar, eserinde, esasen Sovyet Devrimi'ni ve bu devrimin kazanımı olduğu iddia edilen, "Modern Sovyet İnsanı Dönüşümü"nü hicvediyor. Eserde geçen cerrah Preobrajenski de zaten yazar gibi devrime antipati duyan bir karakter. Sadece devrimle yeni ve modern bir insan modeli yaratılamayacağını, bir köpeğe nakil yapılarak medeni bir insan yapılamayacağı örneği üzerinden anlatıyor. Eserde dönemin Sovyet yönetimi ve özellikle ekonomi politikalarına dair çok sayıda eleştiri mevcut. Siyasi mesajları bir kenara bırakırsak, edebi açıdan yazıldığı dönem dikkate alınırsa cesur bir eser de denilebilir. 20. YY Rus Edebiyatına dair bilgi sahibi değilim ama Bilim Kurgu türünde fazla eser yoktur diye tahmin ediyorum. Bu açıdan da alanında ve coğrafyasında öncül eserlerden birisi. Ayrıca eser, bilimsel gelişmenin her zaman direkt olarak mutluluk ve refah getiremeyeceğini de bizlere gösteriyor. Bilimde etiğin ve ahlakın önemini gözler önüne seriyor. Üslup ve dil açısından, okurken insanı genel olarak bunaltmıyor. Rus edebiyatı ve siyasi düşünce dünyasına fazla aşina değilseniz - benim gibi - siyasi mesajların ve hicivlerin tamamını anlamayabilirsiniz fakat genel olarak eserin mesajını ve ne anlatmak istediğini, yazarın eseri neden kaleme aldığını anlıyorsunuz. Sonuç olarak, okunabilecek, özellikle Rus edebiyatı ve Rusya tarihi ile ilgilenenlerin mutlaka radarında olması gereken bir eser. Bilim Kurgu türünü çok seviyor, okuyacak eser bulamıyorsanız da önerebilirim. Köpek Kalbi Mihail Bulgakov
Köpek KalbiMihail Bulgakov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201925,7bin okunma