···Okunma: 30 Haziran 2025 00:00 "FİL FİKRİ, NEREDEN BULDUN BU FİKRİ?"
Hayal kurmak, bazen sessizce başlayan bir yolculuktur. Kimse duymadan, fark etmeden... Ama o hayalin izinden gittiğimizde, bir gün herkes duyar.
Bazen en güzel fikirler, sessizce aklımıza düşer. Kimsenin inanmadığı, hatta zaman zaman bizim bile tereddüt ettiğimiz o fikirler… İşte “mucize” tam da burada başlar. Çünkü gerçek mucizeler, cesaretin, hayalin ve inancın birleşiminden doğar. Tıpkı sevimli kahramanımız Fil Fikri’nin öyküsünde olduğu gibi.
Fil Fikri’nin hikâyesi, sıradan bir “çocuk kitabı” olmanın çok çok ötesinde. Bu öyküde, herkesin alay ettiği, “olmaz” dediği bir fikrin peşine düşen cesur bir fil'imiz var. Fikri’nin yolculuğu, sadece bir hayalin peşinden gitmekle kalmıyor; yalnız kalmayı göze almak, kararlarından dönmemek ve kendine inanmak gibi güçlü temaları da işliyor.
Fil Fikri, çevresinden gelen tüm “olmaz”lara rağmen, içinde taşıdığı hayali büyütmekten vazgeçmeyen bir kahraman. Onun hikâyesinde yalnızca bir filin değil, her birimizin içindeki çocuğun sesini duyuyoruz.
Karşısına çıkan karakterler; korkuları, önyargıları, alışkanlıklarıyla âdeta insan doğasının farklı yönlerini yansıtıyor. Fikri ise bu karmaşanın içinde yolunu bulmayı başarıyor. Çünkü onun elinde bir pusula var: Hayal gücü ve inancı.
Fil Fikri, hayatı boyunca “Mucizeler Sirki”nde yaşamış. Dışarıdan bakıldığında rengârenk ve eğlenceli gibi görünen bu yer, aslında Fikri için hiç de öyle değilmiş.
Bir gece gördüğü rüya, içinde uzun zamandır büyüyen duygulara tercüman olur:
Artık gitme zamanı gelmiştir.
Sirkler bazıları için kahkahalar, eğlence ve alkışlar demek olabilir. Ama içinde gerçek duygular taşıyan bir canlı için kısıtlanmak, yönlendirilmek ve hayalleri hiçe saymak demek.
Ve Fikri bunu artık istememektedir.
Kaçmak kolay mı? Elbette değil.
Ama Fil Fikri bir kere karar verdi mi, asla vazgeçmez!
Fikri, tüm zorluklara rağmen kendi yolunu çiziyor, kafasındaki fikre sıkı sıkıya sarılıyor. Bu da çocuklara harika bir mesaj veriyor:
Hayallerine inandığın sürece, hiçbir engel seni durduramaz.
Fikri'nin hikâyesi, aslında kaçmakla değil, kendine kavuşmakla ilgili.
Sıradanlıktan sıyrılmak, başkalarının çizdiği kalıpları kırmak ve kendi hayalini yaşamak isteyen herkes için bu kitap bir pusula gibi.
Bu öykü, minik okurlarına “hayal kurmaktan korkma” mesajını verirken, yetişkinlere de unuttukları bir şeyi hatırlatıyor: Bir zamanlar biz de hayal kurardık. Onu gerçeğe dönüştürecek cesareti ise zamanla kaybettik. Belki de Fil Fikri’yi okurken hepimizin içinde bir şey uyanacak — yeniden hayal kurma arzusu, yeniden inanma gücü…
Fikirler gelir geçer ama peşinden gittiğiniz bir hayal, sizi değiştirir.
Kitapla Kalın.