2025 43. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2025 19:30
Oğuz Atay'ın İnsan Ruhuna Aynadan Bakışı Oğuz Atay tarafından kaleme alınan Korkuyu Beklerken, edebiyatımızda kendine has bir yerde duran, okuyucusunu hem kelimelerle hem de duygularla sarsan bir eser. Sekiz ayrı öyküden oluşan bu kitap, her bir hikâyesiyle insanın iç dünyasına, yalnızlıklarına ve bastırılmış korkularına iniyor. Bağımsız gibi görünse de bu öykülerde ortak olan bir şey var: içe dönük bir çöküşün sessiz çığlığı. Kitabı ilk okuduğum zamanlar lise yıllarıma denk geliyor. Aradan geçen onca zaman sonra tekrar elime aldığımda, fark ettim ki yıllar önce okuduğum o cümlelerden zihnimde ne kadar az şey kalmış. Ama bu bir eksiklik değil; çünkü Oğuz Atay’ın yazdıkları bir kere okunup biten cümleler değil. Her okumada yeniden başlayan, yeniden can bulan düşünceler. Belki de Korkuyu Beklerken’in en büyüleyici yanı bu. Oğuz Atay, bu kitabında marjinal karakterleri, toplumun kıyısına itilmiş insanları, kendi iç savaşlarını dış dünyaya yansıtamayan bireyleri anlatıyor. Kahramanlar; topluma karışamayan aydınlar, hayatın acımasızlığında boğulmuş lümpenler, cinnet ile akıl arasında ince bir ipte yürüyenler… Yani, negatif sayılabilecek ama aslında çok tanıdık insanlar. Hepimizin bir şekilde tanıdığı, hatta zaman zaman kendimizi gördüğümüz kişiler. Kitabın dili, Atay’ın diğer eserlerine göre daha sade ve akıcı. Ancak bu sadelik, anlatılanların ağırlığını hafifletmiyor. Aksine, daha doğrudan çarpıyor insana. Her cümleyle, karakterlerin içine sıkıştığı karanlık labirentlerde dolaşırken buluyoruz kendimizi. Bence Korkuyu Beklerken mutlaka okunmalı. Çünkü bu kitapta hepimizden bir parça var. Sadece bir edebiyat eseri değil; aynı zamanda bir içe bakış, bir yüzleşme metni. Eğer hayatın dışına itilmiş hissettiyseniz, anlam arayışına düştüyseniz ya da yalnızlığın ne demek olduğunu gerçekten yaşadıysanız, bu kitabın satırlarında kendinizi bulacaksınız. Oğuz Atay, sadece büyük bir yazar değil, aynı zamanda ruhun en karanlık kıvrımlarına bile ışık tutan bir gözlemci. Onun dünyasında mutlak kahramanlar yok; ama kırılgan, sıradan ve bir o kadar gerçek insanlar var. Ve belki de bu yüzden Korkuyu Beklerken, hepimizin hikâyesi.
Korkuyu BeklerkenOğuz Atay · İletişim Yayıncılık · 202233,4bin okunma