Puan vermedi·339 syf.····Okunma: 22 Temmuz 2025 11:55 Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi ~ James Joyce
Merhaba sevgili kitapseverler;
Sanatçının Portresi; Stephen Dedalus adlı gencin çocukluktan gençliğe, oradan da bireysel ve sanatsal bilince uzanan ruhsal gelişimini anlatıyor. Joyce’un kendi hayatına yaslanan bu otobiyografik yolculukta, hem içsel çatışmalar hem de dış dünyanın baskıları yankılanıyor.
“İster evim, ister yurdum, ister kilisem olsun, inanmadığım şeye hizmet etmeyeceğim. Ve kendimi olabildiği kadar özgürce, olabildiği kadar bütünlükle dile getireceğim bir hayat yada sanat tarzı bulmaya çalışacağım”
James Joyce’un Stephen Dedalus’a söylettiği bu cümle, bir bireyin hem dünyayla hem kendisiyle hesaplaşmasının doruk noktası. Bu yalnızca bir kopuş değil—bir doğuş, bir kimlik inşası ve sanatçının kendi yoluna çıkış anı.
Roman ilerledikçe dil de Stephen’la birlikte büyüyor. Çocukluktaki yalın sözcükler yerini karmaşık, sorgulayıcı bir dile bırakıyor. Anlatım da karakterle birlikte derinleşiyor; bu biçimsel dönüşüm, Joyce’un anlatıya getirdiği en çarpıcı yeniliklerden biri.
Ben bu kitapta sadece bir portre görmedim. O bulanık yolları, iç savaşları, kırılmaları hissettim. Stephen’ın inançla, aidiyetle, toplumla ve hatta dille yaşadığı gerilim, okura şunu düşündürüyor:
Kendin olmaya nerede başlarsın?
Başkaları tarafından şekillendirilmiş bir kimliğin içinde gerçekten sen misin?
Sustukların kime ait, söylediklerin ne kadar senin?
Bu kitap, Dublinliler ile Ulysses arasında bir köprü gibi. Dublinliler gözlem ve toplumsal gerçeklikle sınırlıyken, Sanatçının Portresi bireysel bilince ve içsel arayışa yöneliyor. Stephen’ın zihni artık yalnız bir karakter değil, Joyce’un anlatı laboratuvarı.
Joyce’a başlamak isteyenler için bu kitap, Dublin sokaklarından bireysel özgürlüğe, seyircilikten yazarlığa geçişin ilk büyük eşiği. Artık Ulysses okumaya hazırım.
Herkese keyifli okumalar , sevgiyle