Altı Delik Ayakkabılılara
2025 11. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2025 19:52
Bir çift ayakkabının bu kadar öyküsü olur mu? Oluyormuş. Sunay Akın'dan okuduğum ikinci kitap olan Bir Çift Ayakkabı, içerisinde onlarca tarihi şahsiyeti barındırdığı gibi, bir çift ayakkabıdan yola çıkarak bize tarihin gizli saklı öyküleriyle farklı bakış açıları kazandırıyor. Önceden okumuş olduğum Ay hırsızı kitabında ise uzay ve ay temasıyla birçok değerimize misafir olmuştuk. Bir çift ayakkabı ile beraber de ayakkabılardan yola çıkarak kimlerin yanına gitmiyoruz ki? Nazım Hikmet, Sultan Abdülaziz, Yaşar Kemal, Zeki Müren, Uzun Ömer, Yuri Gagarin, Ahmet Taner Kışlalı, Nesimi Çimen... Kimler kimler. Önceki kitapla ortak kişilerin olması da ayrıca etkileyici. Kitabın bir denemeden ziyade bir belgesel havasında yazılıyor olması kitaba farklı bir boyut kazandırmaktadır. Sunay Akın bu dilde yazmayı çok iyi başarmaktadır. Kitaptaki bilgileri toplamanın kolay olmadığı kanaatindeyim. Sunay Akın'ın bu bilgileri çok emek sarf ederek bulduğunu ve kendi kalemiyle bambaşka bir boyuta taşıdığını düşünmekteyim. Bundan dolayı her ne kadar burayı okumayacak olsa da kendisine teşekkürlerimi sunuyorum. Öyle güzel denk gelişler vardır ki, hayatı orada aramak da keyiflidir epeyce. Son zamanlarda Nazım Hikmet'in Saman Sarısı şiirini dinlerdim. Kitabı okurken birden yazar önüme bu şiirden bir iki dize koymasın mı. Denk gelişler ne güzeldir: "Nazım Hikmet'in, "Saman Sarısı" şiirinde yer alan "bir ulu ırmak akıyor insan eli ilk mağaraya ilk bizonu çizdiğinden beri," dizesinde olduğu gibi Homo sapiens, bilgi denilen ulu ırmağı hep geleceğe akıtmak için çabalamıştır." Kitap, bir ayakkabıya artık eskisi gibi baktırmayacaktır. Çünkü neler neler olduğunu bilecektir bu kelimede. Ne öyküler olduğunu ne yaşanmışlıklar. Ayrıca insanoğlu o kadar farklı yaşanmışlıklara sahip ki, ayakkabıda bile sadece bildiğimiz ne kadar öykü çıkmış ortaya. O zaman aklımıza gelen herhangi bir kelimede bile insanoğlunun çok anısı olmadığını düşünmek uygun olmaz. Vardır bir şeyler elbet. Ne güzel anılar var içimizde. Ne acılar, ne mutluluklar, ne yaşanmışlıklar... Sözün kısası ben bir kelimeden bir çok öykü, anı okumayı çok sevdim. Yazarın emeğine sağlık diyerek incelemeyi bitireyim. İyi okumalar.
Bir Çift AyakkabıSunay Akın · İş Bankası Kültür Yayınları · 20113,428 okunma