Toplumun Çöküşü Görme Yetisinden Daha Fazlası
2025 187. kitabı
Bir sabah, bir adam aniden kör olmaya başlar. Görme yetisini kaybetmesiyle başlayan bu olay, tüm toplumda hızla yayılan bir felakete dönüşür. Saramago’nun Körlük adlı romanı, görme engelini fiziksel bir rahatsızlık olmanın ötesine taşır. Kitap, insanın içindeki karanlık tarafları, toplumun zayıflıklarını ve insanlık durumunun kırılganlığını gözler önüne serer. Olayların başlangıcında, bir şehirdeki insanlar birdenbire kör olmaya başlar. Ancak bu körlük, herhangi bir fiziksel bozukluktan kaynaklanmaz. Tam tersine, bu körlük, tüm duyguların ve toplumsal normların altüst olduğu, bir tür kolektif felakettir. İnsanlar, ilk başta birbirlerine yardım etmeye çalışırlar, ama bu yardım hızla umutsuzluğa ve kaosa dönüşür. Birbirine bağlı olan sosyal yapılar çökünce, sadece hayatta kalmaya yönelik içgüdüler devreye girer. Toplumun temelleri sarsılmaya başladığında, insanlar daha önce sahip oldukları tüm değerleri, saygıyı, sevgiyi ve insanlık onurunu bir kenara bırakırlar. Bu karanlık dünyada, doğru ile yanlış arasındaki çizgi giderek silikleşir. Bütün bu süreçte, yalnızca bir kadın, gözleri görmemesine rağmen, gerçekte dünyayı görebilen tek kişidir. O, toplumun çöküşünü ve insanların içindeki vahşiliği fark edebilecek tek kişidir. Onun gözlerinden, insanlık durumunun ne kadar kırılgan ve geçici olduğu açıkça görünür. Saramago, bu korkunç ve distopik dünyayı, okurun içinde bir kaygı ve korku yaratacak şekilde anlatır. Ancak sadece körlük üzerinden değil, aynı zamanda bu körlüğün toplumun her katmanında nasıl birer yıkıma yol açtığını da gözler önüne serer. Bu körlük, aslında insanın içsel körlüğüdür; başkalarına olan duyarsızlık, insan haklarına karşı kayıtsızlık ve toplumsal düzenin ne kadar kolay sarsılabileceği üzerine derin bir sorgulama yapar. Düşünmeden ve görmeden hayatta kalmaya çalışan bir toplumda, hayatta kalma mücadelesi, sadece fiziksel değil, aynı zamanda duygusal ve ruhsal bir savaşa dönüşür. Bir insanın gözlerinin görmemesi, toplumu ve bireyleri nasıl etkiler? Ne zaman insanlar birbirlerinin gözlerine bakmayı unuturlar? Bu sorular, Saramago’nun romanında önemli bir yer tutar. Kitap, yalnızca bir felaketin betimlemesi değil, aynı zamanda insanlığın en derin ve karanlık yönlerini keşfetme çabasıdır. Körlük her okuyucunun içine daldığı bir tür varoluşsal sorgulamadır. Görmeyi kaybetmiş bir toplumda, aslında insanın neyi görmesi gerektiği üzerine bir öğreti sunar.
İnsan ve Hayat
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022132bin okunma