Bir Eseri Yeniden Okumak: Mîna Urgan’la İkinci Buluşma
2022 30. kitabı
Daha önce okumuş olduğumuz bir eseri yeniden okuma fikri,kimilerine mantıksız gelse de kimilerine göre oldukça anlamlıdır.Ben,bu konuda ikinci görüşte olanlardanım.Çünkü insan, zaman içinde hem düşünsel hem de duygusal açıdan değişim gösteren bir varlıktır.İlk okumamız sırasında sahip olduğumuz bilgi birikimi,hayat tecrübemiz ve hayata bakış açımız ile yıllar sonra aynı eseri okurkenki hâlimiz arasında büyük farklar olabilir. Bir eseri yeniden okumak,daha önce fark edemediğimiz ayrıntıları görmemizi sağlar.İlk okumada gözden kaçırdığımız ifadeler,semboller ya da temalar; ikinci veya üçüncü okumada daha belirgin hâle gelebilir. Zihnimizdeki değişim,eserin bizde uyandırdığı etkileri de değiştirir. Böylece aynı metin,her okumada farklı duygular ve düşünceler doğurabilir.Dolayısıyla ben, bir eserin zaman zaman yeniden okunmasının sadece mantıklı değil,aynı zamanda gerekli olduğunu düşünüyorum.Bu,hem kişisel gelişimimize katkı sağlar hem de eseri daha derinlikli bir şekilde anlamamıza yardımcı olur. Hususla alâkalı olarak daha evvelinde okumuş olduğum bir eseri tekrardan okumaya başladım ve bugün bitirdim: Mîna Urgan-Bir Dinozorun Anıları... Eser,İngiliz edebiyatı alanında duayen olarak kabul edilen Mîna Urgan’ın kendisinden tarafından kaleme alınan anılarını ihtiva etmektedir.Çocukluk,gençlik ve yaşlılık dönemlerini ve bu dönemler hakkındaki düşüncelerini,yaklaşımlarını; yaşadığı yıllar boyunca ülkede hâsıl olan önemli hâdiselerin kendisinde bıraktığı tesirleri,siyasal geçmişi,gerek Türk edebiyatının önemli şahsiyetleri gerekse siyasi,hukuk gibi alanlarda söz sahibi,önemli bir konumda olan münevverlerle olan ânıları (Bu isimlerden bahsedecek olursak eğer Necip Fazıl Kısakürek,Ahmet Hâşim,Yahya Kemâl Beyatlı,Orhan Veli Kanık,Melih Cevdet Anday,Hâlide Edip Adıvar,Abidin Dino,Behice Boran ve daha niceleri...) anlattığı,her açıdan dolu dolu bir eser kaleme almıştır Mîna Urgan. Kitabın diğer bölümleri de her ne kadar gerek yazarı daha iyi tanımak gerekse Türkiye tarihinde vukû bulmuş önemli hâdiselerin kendi gözüyle neler yaşandığını,ondaki izlenimlerini görmek açısından her ne kadar önem arz etse de gerek alanım,okuduğum bölümle ilişkisi olması açısından yazarın Türk edebiyatının önemli isimleriyle olan anılarından bahsettiği bölüm benim kitapta en çok beğendiğim bölümdü.Necip Fazıl Kısakürek’in edebi kişiliğinde hâsıl olan değişmelerin arkasındaki sebepler,sembolizm akımının Türk edebiyatındaki önemli temsilcilerinden biri olan Ahmet Hâşim’in sanatçı kişiliği dışındaki dünyası; Süleymaniye’de Bayram Sabahı,Kendi Gök Kubbemiz,Eski Şiirin Rüzgârıyla gibi eserleriyle Türk edebiyatının mihenk taşı isimlerinden biri olan Yahya Kemâl Beyatlı’nın miskin,gamsız kişiliği; Nazım Hikmet’in Falih Rıfkı Altay’ın siyasete girme teklifi karşısındaki pervasızca gülmesi,yazarın Halide Edip Adıvar’a asistanlık yaptığı günler ve kendisi hakkındaki izlenimleri,Aziz Nesin ile yazarın hapishane günleri ve daha niceleri... Ve tabii ki bunların dışında çocukluğunda Mustafa Kemal Atatürk ile tanışması,bir baloda Mustafa Kemal Atatürk ile yapmış olduğu ilk dansı ve bunların yazar üzerindeki tesirleri... Böylesi önemli isimlerle bir şey yaşaması,anılarının olması,dostluklar kurması; hayatının her dakikasını dolu dolu yaşaması açısından Mîna Urgan,imrediğim isimlerden biri olmuştur. Son söz kısmında ömrü yeterse devamını yazma gibisinden bir düşüncesi olduğunu dile getirmişse de nasip olmamış bildiğim kadarıyla.Yine de edebiyatımıza böylesi bir eser kazandırdığı için yazarın kalemine sağlık. Yazarı,Türk edebiyatının güzide insanları ve diğer alanlarda söz sahibi nice kimseleri gerek yeni gerekse daha yakından tanıdığım,ülkede vukû bulmuş olayları yaşayan bir kimse vasıtasıyla etkilerini öğrendiğim,her açıdan etki eden bir eser oldu benim için.Bu eseri tekrardan okumak ilk okuyuşumda göremedeğim,ehemmiyet vermediğim hususları idrak etmem,görmem açısından olumlu manada katkı verdi. Farklı türlerde eserler okumak,bilhassa anı türünde eserlere ilgili veyahut da başlamak gibi niyeti olan biriyseniz,Mîna Urgan’ın açıkyürekli,yalın ve naif bir dille kaleme almış olduğu bu eseri sizlere tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim.
Edebiyat & Roman
Bir Dinozorun AnılarıMina Urgan · Yapı Kredi Yayınları · 202214,3bin okunma