2025 112. kitabı
Kitabın karakterinin de dediği gibi kırılan bir aynanın parçalarını birleştirmeye çalışmak gibi belki bazen hayat. Bunun için de hikayesini anlatmaya başlıyor. Hayatın neresindeyiz? Kök salabildiğimiz bir yer var mı? İstediğimiz bir hayatı mı yaşıyoruz yoksa hayat bizi istediği şekilde mi yaşatıyor? Yaşarken insan hangi taraflarını kaybeder, bir şeyleri elde etmeye çalışırken? Kitabın üzerine sorulacak o kadar çok soru var ki ve kapağı kapattığınızda sayısız cevapla baş başa kalıyorsunuz kendi yaşamınıza dair. Çünkü içindeki kişiler ve olaylar aslında sizi, kendi geçmişiniz ve bugününüzle ilgili derin ihtimallerle baş başa bırakıyor. İnsan aidiyet kurduğu bir şeye olan bağını hep güçlü tutmak istiyor yaşamı boyunca. Ama bazen öyle bir an geliyor ki, hiçbir yere ait olmadığını görüyor. Gerçekle olan bağı azalıyor. Bu kez de kök salabilmek için kendisine yeni alanlar buluyor. Peki orada insan ne kadar barınabilir bilinmez ama içindeki iyi ve kötüyle savaşı bu süreçte hiç bitmiyor. Belki de yaşam boyu bize ait olmayanların peşinden giderek çok vakit kaybettik. Çamura şekil vermeye çalışan bir çocuk gibi kendi ellerimizle yaşamlar kurmaya çalıştığımız bu dünyada, bazı şeyleri en baştan yanlış yaptığımızı fark ettiğimiz an bir şeyleri de değiştirmek istiyoruz. Yıllar geçtikçe zaman insana çok şeyi öğretiyor. Manzarasını değiştiriyor. Geriye gidebilsek belki yine aynı hayatı yaşamak isteyeceğimiz garip bir çelişki içindeyiz kim bilir. İkili ilişkiler, toplumsal meseleler, yaşam şekilleri, dönüşümler, menfaatler, mutsuzluklar ve bakış açıları gibi daha bir çok konunun da altını çizen tarafıyla zihninizde yer edinecek. Hem bireysel hem de toplumsal anlamda ifade etmeye çalıştıkları, insanlığın her döneminde sadece tarihlerin ve isimlerin değiştiği o çok tanıdık manzaralar aslında.
El Yapımı RuhlarGürkan Sekmen · Doğan Kitap · 2025128 okunma