Aşk
2025 8. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2025 00:40
Ey gönülleri aşk ile pare pare edip rezil ve rüsvay eden Allahın karşı konulmaz adıyla.... Aşk risalesi, O felekler şahının kaleminin aşkın nabzında atıyor oluşu.. Kitap Aşkın vechi, dili, şekli, kanununu anlatınca, evrenin kendiliğinden meydana gelmediğini düşündürüyor. Muhabbetin sırrının göğsün kapı aralığından sızması; aşka tutulmuş olanların yalnızca bir dili var ve yalnızca o dille konuşurlar edasıyla bir aşk risalesi.. 'İlah azizdir, O'nu kimse ihtiva etmez Biz ise O'nu kalbimize sığdırdık' İşte böyle kalbin mahiyetine doğru ilerlediğin Aşk risalesi.. Sevgiliyi müşahede ile ödüllendirilmiş bir kalem. Kitap, sevenin Sevgilisi için vasıflanması ve aşkın nuruyla şereflenip Maşuğun bende'si olmasını anlatır.. 'Güzeli sevmek İlahi bir özelliktir' Adeta sevginin insanı donatması ve eğitmesi, kişiye yakıcı bir gömlek giydirmesi anlatılır. Sevginin üç kısmı var. İlahi sevgi , Ruhani sevgi, Doğal Sevgi.. Kalpte bu üç sevgiyi bulan tecelliye en yakın olandır. Üç sevgiyle kainatı darmadağın edecek feleklerde kaybolacak ve alevleri, alevleri soğutan bir ateşle tekrar acziyetine bürünecek. 'Tevrat'ta Musa'ya vahyedilen şeylerden biri de şudur: 'Ey Ademoğlu! Senin hakkın için ben sevenim. Senin üzerindeki hakkım için de sen beni sev.' Melekler ve hayvanların dışında insana bahşedilen yegane şeyin ' Aşk ' oluşu.. İnsana saltanatın, şöhretin böyle noksan bir yerde, yeryüzünde giydirilmesi epey manidardır. Aşk risalesi bizi o kabiliyete (ki o içte bizatihi vardır) büründürmek için kalbin 'Allah'ın sevgisinin dışında olan sevgilerden' arındırılması gerektiğini, anlatır.. Sevenin ayrılık veya kavuşma ile ilgilenmeyişi ve daima sevgiliyi müşahede edişini anlatır. Kalbin daima hayret içinde oluşunu, herşeye karşı Sevgiliyi tercih edişini, sürekli uykusuzluğunu, gamını gizlemesini, sevgiliye kavuşma arzusunu, çokça ah vah etmesini, Sevgilinin sözünü ve zikrini okuyarak sevgilisini yad etmesini, sevdiğinin sevdiklerine uymasını, sevdiğine itaat etmesini, Sevenin bütünüyle kendisinden çıkmasını, Sevenin ölümü karşılığında diyet istememesini, Sevenin ispat halinde (mahv) silinme özelliğiyle nitelenmesini kendisini hakkın iradesine teslim etmesini anlatır. Aşk risalesi , şiirler ile gönüllerde ayrı bir zevk bırakır..Adeta gönül boşluğuna bir yuva yapar kuşlar gibi Aşk risalesi kuşlar gibi uçar. Ey kavim! Benim kulağım bir canlıya âşık Kulak bazen gözden önce aşka düşer Ey sakınan kişi, sakınan kişi Sakınma fayda verseydi keşke Vallahi, beni kendimden geçirmedi O mahcubun güzelliği Kendine sevgi duyunca Insanların akılları beni kınar Sanki onun nefesleri Misk kokusu gibidir Sefer edersen onları izhar eder Aydınlık ve açık sabahın nuru Ey bulutların altındaki ay! Kalbimi al da git Onu görseydi, giderdi O hurinin öldürdüğü kişi Onunla sihirlendim Seher vaktine kadar kendimden geçtim Kaza ve kaderin hükmü Beni kendimden aldı Ey ceylanın güzelliği! Şarabın zatıyla güdülür Karanlıktan kaçarsın Ve tasanın yayılmasından Sanki o kuşluk güneşidir Işıktaki, ya da ay gibidir Ya da onun gaybını perdeledi Bu şiirin karanlıkları Gözlerim sizi göreyim diyedir Benim nasibim görmemdir Benim dayanağım yükümlülüğümdür Onun sevgisiyle, benim haberimdendir Aşk risalesi nihayetsiz bir şekilde nihayet buldu. Ellerimden bıraktım fuadımda çağlarken..
Aşk RisalesiMuhyiddin İbn Arabi · Litera Yayıncılık · 2015107 okunma