Biz gerçekten özgür müyüz?
2025 9. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2025 03:36
Jack London’ın 1908’de yazdığı Demir Ökçe, yalnızca bir roman değil; geleceğe yazılmış güçlü bir politik uyarıdır. Eserde, kapitalist bir oligarşinin yükselişi, işçi sınıfının ezilişi ve özgürlük mücadelesi distopik bir kurguyla anlatılır. Romanın merkezinde Ernest Everhard ve Avis vardır. Ernest, işçi sınıfının haklarını savunan devrimci bir sosyalisttir; Avis ise onun mücadelesine tanıklık eden, zamanla bu ideallere katılan güçlü bir karakterdir. Kitabın ana teması, sınıf çatışması ve otoriter yönetim eleştirisidir. London, “demir ökçe” metaforunu, halkı ezen sert ve zalim bir iktidarı simgelemek için kullanır. Roman, medyanın manipülasyon gücünden ekonomik eşitsizliğin derinleşmesine kadar birçok noktada bugünün dünyasıyla çarpıcı benzerlikler taşır. Gelir dağılımındaki uçurum, medya üzerindeki kontrol, işçilerin güvencesizliği ve demokrasiye yönelik tehditler, Demir Ökçe’yi yalnızca geçmişin değil, günümüzün ve hatta geleceğin romanı yapar. Kitabı okurken kendi ülkemle de bir bağlantı kurdum. Özellikle medyada tek sesliliğin artması, yargı bağımsızlığı tartışmaları ve muhaliflere yönelik baskılar bana totaliter rejimlerin bazı özelliklerini hatırlattı. Bana göre bizim yönetim biçimimiz de bazı yönleriyle totaliter bir yapıya benziyor. Bu, kitabın uyarısının ne kadar güncel ve evrensel olduğunu düşündürdü. Jack London’ın dili sert ama gerçekçidir. Hikâyede aşk, direniş ve idealler iç içe geçerken, roman bir yandan da insana “Biz gerçekten özgür müyüz?” sorusunu sordurur. Bana göre Demir Ökçe, sadece bir sınıf mücadelesi romanı değil; toplumsal hafızamızı diri tutan, özgürlüğün ne kadar kırılgan olduğunu hatırlatan bir başyapıttır. Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür.
Demir ÖkçeJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202519,4bin okunma