Zavallı Çocuk
2025 9. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2025 00:00
Kitap okurken, hele hele tiyatro okurken kolay kolay gözlerim dolmaz. Aynı şeyler dizi ve filmler için de geçerlidir. Ancak bu kısacık ve didaktik amaçla yazılmış tiyatro her ne kadar karakterilerine gelişmeleri için sunduğu zaman bakımından fakir olsa da, son sayfalarında benim gözlerimi doldurmayı başardı. Nitekim tek oturuşta duble türk kahvesiyle okunacak türde bir piyes. Iş Bankası yayınlarının eklemiş olduğu minik sunuş ve Gedikpaşa Güllü Agop Tiyatrosunun logosu da pek sevimli. -Spoiler- Namık Kemal'im Shakespeare ve çeşitli Fransız yazarlarından etkilendiğini biliyoruz. Bu eserindeki veremli kız tasviri, beraber ölen aşıklar, erkeğin spesifik olarak zehir içerek nalları dikmesi, hepsi onun izlediği ve okuduğu ecnebi tiyatrolarından gelmiştir. Ölümde kavuşan aşıklar da yıllardan beri kullanılan bir klişedir, ancak bu piyeste Şefika ve Ata'nın kısa aşkı, sade diyaloglarla pek güzel anlatılmış. Özellikle Ata'nın Şefika'ya "Adam olmaya gidiyorum. Senin için adam olacağım." repliği (benim şahsım açısından) çok şey ifade ediyor. Spesifik olarak Ata'nın bir yetim çocuğu ve henüz bir noktaya gelmemiş bir mektepli olması yüzünden Şefika ile evlendirilmemesi, ancak sonrasında huzur sınavına girmeye hak kazanması tezatlıktan gelen bir trajedidir. Buna ek olarak Şefika'ya yardıma gelen doktorun hem anne-babaya yalan söylemesi, "Akşama geleyim de cenazesini mi göreyim?" diyerek umursamaz bir tavır takınması bence Ata'nın karakteri ile hazin bir paralellik gösteriyor. Art arda gelen iki replik arasında görülen komik bazı ikiyüzlülükler hakim. Spesifik olarak "kötü" karakterimiz olan anne ile. Bir repliğinde 14 yaşında bir çocuğun sevdadan ne anlayacağı sorgulanırken, sonraki replikte evlenmesinde hiçbir sakınca görmediği anlaşılıyor. Sonra "Paşa 40 yaşında değil" diyor, ama paşanın 38 yaşında olduğnu öğreniyoruz ;:-D ? Son replikte bile annenin kızının ölümünü tamamen yanlış anladığını görüyoruz. Şefika babasını hapisten korumak için şehit olmadı, bir sevdiği varken çocuk yaşında zorla başkasıyla evlendirilmesi sonucu kahrından verem oldu. Tabii babasını da hapisten korumak istediği için evliliği kabul etti ama yine de babası uğruna verem olmadı bu kız. Iyi akşamlar :)
Zavallı ÇocukNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20254,426 okunma