İnsanın İki Yüzü
2025 109. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2025 23:57
Selam, bugün sizlere güzel bir klasikle geldim : Dr. Jekyll ile Bay Hyde . Noter Utterson birgün hem yakın dostu hem de akrabası olan Enfield'dan tuhaf bir hikaye işitir; Hyde isimli, insanda görür görmez büyük nefret uyandıran bir şahsın yaptığı korkunç eylemler hakkında. Utterson bir anda bu barbar adama karşı büyük bir meraka kapılır çünkü başka bir yakın arkadaşı olan Doktor Harry Jekyll'ın vasiyetnamesinde de aynı isim geçmektedir. Vasiyetnamede ise Dr. Jekyll'ın bir anda ortadan kaybolması durumunda tüm mal varlığının Hyde isimli gizemli adama kalacağı yazar. Utterson zaten bu tuhaf vasiyetname yüzünden huzursuzdur üstüne Hyde'ın kötü eylemleriyle ilgili kulağına çalınan bilgiler onu dostu Jekyll hakkında endişelenmeye ve durumu araştırmaya iter. Konumuz bu şekilde işte, uzun lafın kısası Utterson Dr. Jekyll ve Bay Hyde arasındaki bağlantıyı araştırıyor bizde hikaye ilerledikçe meselenin cinayete kadar evrildiği bu olaylar silsilesini onunla birlikte çözüyoruz. Hikaye insanın iyi ve kötü tarafını, psikolojik kişilik bölünmesini, arzu-benlik çatışmasını anlatıyor. Tam bir karmaşa. İnsanın ruhsal anlamda ne kadar büyük bir çöküş yaşayabileceğini tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Gerçekten değerli bir eser ve günümüz insanlarının da artık sıkça yaşadığı bir takım problemlere ışık tutuyor ; neticede hepimiz biraz zıvanadan çıktık. Sakın gülmeyin ama benim bu kitabı okumak istememin en büyük nedeni bir on yıl kadar önce izlediğim ve TLC'de yayınlanan "Jekyll & Hyde" dizisiydi. Yani tabiki de onunki gibi fantastik bir hikaye beklemek benim hatamdı ama yinede çift kişililikle ilgili zengin bir kitap okumuş oldum. Sonuç olarak mutluyum ve kitabı da kesinlikle herkese tavsiye ederim.
Dr. Jekyll ile Bay HydeRobert Louis Stevenson · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202427,2bin okunma
Okuma listeme ekledim; harika bir inceleme olmuş, emeğinize sağlık.