Aşk ve Gurur'un İnatçı Dansı
Merhaba,
Bu kitabı okurken, Elizabeth'in o inatçı ve zeki duruşuyla kendimi hemen özdeşleştirdim. Hayatın bana sunduğu insanlara karşı ben de en az onun kadar önyargılı olabiliyorum, çünkü birine güvenmek zaman alıyor. Darcy'yi ilk gördüğünde hissettiği o güçlü itme ve ondan duyduğu rahatsızlık, bence onun kendine has bir savunma mekanizmasıydı. Tıpkı benim gibi, o da kendi dünyasına kolay kolay kimseyi almıyor. Bu yüzden Darcy'nin ilk başta sergilediği o küstah ve gururlu tavır, Elizabeth'in gözünde onu hemen kötü biri olarak etiketlemesine neden oldu. Zaten o kadar da haksız sayılmazdı. Zavallı Darcy'nin o soğuk ve mesafeli duruşu, onun iç dünyasındaki karmaşayı anlamayı zorlaştırıyordu. Bu iki karakter arasındaki aşk o kadar güzeldi ki, bir dahaki konuşmalarında birbirlerine ne söyleyecekler diye heyecanla okudum kitabı. Sessizliklerinde bile bir anlam vardı. Bu durum, bana kendi yaşadığım ilişkilerdeki ilk izlenimlerin ne kadar yanıltıcı olabileceğini anımsattı. Bazen Darcy gibi, sessiz ve sakin görünen birinin kalbinde, ummadığınız kadar derin ve güçlü bir sevgi saklı olabiliyor. Belki de hayatın en güzel sürprizleri bunlardır. Ve ben de bir gün, kalbime dokunacak böyle bir sürprizi yaşamanın umudunu içimde taşıyorum.
Kitabın en güzel yanı, Elizabeth'in ve benim gibi birinin, Darcy gibi birine yavaş yavaş nasıl aşık olduğunu gözler önüne sermesiydi. Darcy'nin, Elizabeth'in ailesi ve kardeşleri için yaptığı o gizli iyilikleri öğrendiğinde, tüm önyargılarının bir bir yıkıldığını gördüm. İşte o an, kalbimde bir şeylerin değiştiğini hissettim. Darcy'nin kibirli maskesinin ardında, aslında ne kadar derin, ne kadar düşünceli ve ne kadar sevgi dolu bir adam olduğunu anlamaya başladım. Onun gururu, aslında hassas kalbini koruma şekliydi. Bu dönüşüm bana, hayatın doğru kişiyi her zaman en parlak haliyle karşımıza çıkarmayacağını, bazen o ışığı görmenin biraz zaman ve sabır gerektirdiğini anlattı.
Eğer ben Elizabeth'in yerinde olsaydım, Darcy'nin yaptığı onca iyiliği öğrendiğimde, benim için çoook zor da olsa, onunla yüzleşir, içimde biriken tüm o karmaşık duyguları ona söylerdim. Onunla ciddi bir konuşma yapar, neden bana en başından beri soğuk davrandığını, neden o gururlu maskeyi taktığını sorardım. Tıpkı Elizabeth gibi, ben de inatçı olurdum ama bu inatçılık, kalbimin gerçek hislerini görmemi engellemezdi. Onun yaptığı iyilikler karşısında, ona aşık olmamak imkansız olurdu. Ve evet, tıpkı onun gibi, ona sonunda "Evet" derdim.
Bu kitap, aşkın ne kadar karmaşık ve aynı zamanda ne kadar dönüştürücü olabileceğini o kadar güzel anlatıyor ki, Gurur ve Önyargı'ya resmen aşık oldum. Her sayfası, aşk ve umut arayan benim gibi bir kızın kalbine dokundu.
Sizi asla unutmayacağım Lizzie ve Darcy <3