John Steinbeck’in başyapıtı olarak kabul edilen Cennetin Doğusu, insan doğası, iyilik, kötülük, sevgi, nefret gibi konuların ele alındığı etkileyici bir romandır. Eser,1900’lerin başında Kaliforniya’daki Salinas Vadisinde geçiyor. Kitabın giriş kısmını, Yaşar Kemal'in İnce Memed romanlarında Çukurova'yı tüm detaylarıyla anlatmasına benzettim.
Roman, Trask ve Hamilton ailelerinin hikayesini anlatır ama daha çok Trask ailesi üzerinden Kabil ile Habil hikâyesini tekrar ele alır. Adam, iyi ve saf bir adamdır. Karısı Cathy ise tam tersine içinde karanlıklar barındıran zalim ve bencil bir kadındır. Cathy, ikiz oğulları Cal ve Aron’u doğurduktan sonra evi terk eder ve bir geneleve gider. İki kardeş büyürken, biri iyiliği (Aron), diğeri ise karanlık yönleri (Cal) temsil eder. Lakin romanın sonunda rollerin değişebileceğinin haberini verebilirim.
Romanda beni en çok etkileyen olaylardan birisi, her yaşanılan soruna sağduyuyla yaklaşan evin hizmetçisi Çinli bilgeyi çok sevdim. Kalın kitap fobim olmasına rağmen okumama fazlasıyla değdiğini söyleyebilirim. Bu eser Amerika'nın 1900'lü yılların başındaki durumu hakkında ipuçları vermektedir o yünüyle de değerli bir eserdir. Herkese tavsiye ederim.
Kitaba 9.1/10 puan veriyorum.
Cennetin DoğusuJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 201711,5bin okunma