2025 42. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2025 00:00
Thomas Hobbes’un Leviathan'ı modern siyaset felsefesinin köşe taşlarından biri olarak kabul edilen bir başyapıt. 17. yüzyılın kaotik iç savaş ortamında yazılan kitap, insan doğasının bencillik ve korku temelli olduğunu savunarak, toplumsal düzeni sağlamak için mutlak bir otoriteye, “Leviathan” olarak sembolize edilen güçlü bir devlete, ihtiyaç duyulduğunu öne sürüyor. Hobbes, “doğa durumu”nda insanların “herkesin herkesle savaşı” içinde olacağını ve bu anarşik durumdan ancak bireylerin özgürlüklerinin bir kısmını bir sosyal sözleşmeyle devlete devretmesiyle çıkılabileceğine inanıyor. Haksız da sayılmaz. Kitap, sadece siyaset felsefesi değil, aynı zamanda ahlak, din ve insan psikolojisi üzerine derin analizler sunuyor. Ancak Hobbes’un mutlak monarşi savunusu ve bireysel özgürlükleri kısıtlayıcı görüşleri, modern demokrasi anlayışıyla çelişebileceği için tartışmalı. Türkçeye çevrilmiş haliyle Leviathan, Hobbes’un keskin ve sistematik düşünce tarzını yansıtırken, okuru güç, otorite ve insan doğası üzerine derinlemesine düşünmeye davet eden zamansız bir eser. Kitabın ilk bölümü, "İnsan Üzerine", şaşırtıcı tespitlerle dolu. Üç ve dördüncü bölümler ise daha çok Hıristiyanlıkla ilgili. Buradaki tartışmaları takip etmek de doyurucu bir okuma deneyimi sunuyor.
LeviathanThomas Hobbes · Yapı Kredi Yayınları · 20241,273 okunma